Прясното мляко причинява подуване на корема. Снимка: istock
Ако се борите да постигнете плосък корем, трябва да знаете, че някои храни пречат да постигнете целта си. Има някои храни, които причиняват подуване на корема, създават условия за трупане на мазнини около талията и с тяхното количество е добре да се внимава.
Прясното мляко причинява подуване на корема. Ако редовно консумирате прясно мляко в храненията и напитките си, то ще е една от предпоставките за трупане на коремни мазнини и видимо подуване на корема. Причината е, че прясното мляко създава възпаления в червата, които влошават храносмилателната функция. Млечните продукти са богати на мазнини и калории. С тях неусетно може да се прекали, което да доведе до излишък от консумирани калории, водещи до напълняване в областта на корема.
Аспержите и целината имат своите ползи за здравето и фигурата. Бедни са на калории и богати на фибри, което има положителни ефекти върху здравето. Но ако ги консумирате често и в големи количества, те могат да причинят подуване на корема. Причината е в голямото количество фибри в тях. Когато се прекали с фибрите в храната, те могат да затруднят работата на червата, да образуват газове, да предизвикат подуване, затруднено храносмилане, спазми и дори болки в коремната област.
Тестените изделия от бяло брашно подуват корема. Те са лишени от ценните влакнини и фибри. Рафинираното брашно и печивата от него са богати на празни калории, които не само причиняват напълняване, но са и предпоставка за подуване на корема. Ако искате плосък корем, наблегнете на пълнозърнестите храни за сметка на изделията и печивата от бяло брашно.
Захарта причинява подуване на корема. Тя е основа за напълняване, възпаления, инсулинова резистентност, която от своя страна причинява характерния подут корем в долната част. Редовната консумация на захари и захарни изделия не само води до висок риск от диабет и напълняване, но и е сериозна предпоставка за трупане на мазнини около талията и по корема.
Бобовите култури са богати на протеини, фибри и сложни въглехидрати. Те са много полезни за здравето, метаболизма, хормоните, мускулите, енергийните нива в организма. Но могат да са и причина за подут корем. Обилната консумация на бобови предизвиква газове, храносмилателни смущения, усещане за тежест в коремната област. Препоръчително е да се внимава с количеството консумирани бобови на ден.
Лукът и чесънът са още един пример за здравословни храни, които в големи количества могат да причинят подуване на корема. Ако искате плосък корем без храносмилателни смущения, избягвайте обилната консумация на лук и чесън, особено на празен стомах. Лукът и чесънът съдържат изобилие от инулин и олигофруктоза, които могат да предизвикат подуване, лошо храносмилане, киселини и сериозни разпъващи корема газове.