Топ 10 храни, богати на ензими за добро храносмилане

Храните, които ще ви помогнат за по-добро храносмилане

29.07.2025г. / 10 28ч.
Илияна Николова
Топ 10 храни, богати на ензими за добро храносмилане. Снимка: istock

Топ 10 храни, богати на ензими за добро храносмилане. Снимка: istock

Храносмилателните ензими са жизненоважни за доброто храносмилане, качествено разграждане на хранителните вещества и цялостно здраве. Ензимите са изключително важни за протичането на метаболизма, за правилното усвояване на микро- и макроелементите от храната, за улесняване на работата на стомаха и червата. От ензимите зависи дали ще страдате от подуване, газове, диария, запек или тежест в корема. При достатъчно наличие на храносмилателни ензими в храната тези оплаквания могат да изчезнат. 

Има някои храни, които са изключително богати на храносмилателни ензими и могат да помогнат за цялостно подобряване на храносмилането и здравето на целия организъм. 

Кои са топ 10 храните, които са богати на ензими за добро храносмилане?

1.    Кисело зеле

Киселото зеле е много богато на ензими. То е източник на лактобацили и други видове пробиотични микроорганизми. Те подхранват полезните бактерии в червата и стимулират синтеза на храносмилателни ензими. Киселото зеле има прекрасното свойство да подобрява здравето на храносмилателната система, но и на имунната, тъй като от ензимите и пробиотичните бактерии зависи и добрият имунитет. 

Свързани статии

2.    Папая. 

Папаята е тропически плод, който е много богат на храносмилателни ензими. Дължи прекрасните си свойства преди всичко на ензима папаин, който е и нейно основно активно вещество. Благодарение на него папаята е полезна срещу запек, подуване, киселини в стомаха, а може да е полезна и за успокояване на синдром на раздразненото черво. 

3.    Манго. 

Мангото съдържа ензима амилаза, който помага за разграждането на сложните въглехидрати го глюкоза. Това подобрява качественото усвояване на нишестените въглехидрати и протеините от храната. Амилазата в мангото става още по-активна, ако плодът е добре узрял. Затова винаги го изчаквайте да узрее преди да го консумирате, защото често в търговската мрежа мангото у нас се продава недостатъчно узряло заради транспортните препятствия. 

4.    Киви. 

Кивито е още един пример за чудесен полезен плод богат на храносмилателни ензими. В него се съдържа ензима актинидин, вид цистеин протеаза ензим, който подпомага разграждането на протеините. Този ензим насърчава абсорбирането на протеините по качествен за клетъчния обмен начин. Редовното хапване на киви помага против запек и успокоява подуването и газовете. 

Свързани статии

5.    Мед. 

Медът е един от най-здравословните изцяло природни продукти. Съдържа храносмилателни ензими, витамини, минерали, антиоксиданти. В меда се съдържат ензимите амилаза, протеаза, инвертаза, диастаза. Те помагат за разграждането на нишестето от храната и плодовете, захарите, протеините до аминокиселини. 

6.    Джинджифил. 

Джинджифилът е чудесен начин да подобрите храносмилането. Тази подправка е богата на ензими, които подпомагат разграждането на протеините и въглехидратите. Джинджифилът съдържа добри количества зингибаин, ензим, който отговаря за подобряването на храносмилането и потискане на гаденето. Този ензим стимулира по-бързото и качествено усвояване на хранителните вещества и придвижването им напред по пътя на храносмилателната верига. 

7.    Кефир, кисело мляко. 

Ферментиралите млечни продукти, като кефир и кисело мляко са богати на ензимите липаза, протеаза и лактаза. Тези пробиотични млечни продукти съдържат полезни бактерии, които дават положителен тласък на цялостното здраве. 

8.    Кимчи. 

Кимчи е още един ферментирал продукт, добре познат в източната кухня. Кимчи е ферментирало китайско кисело зеле с пикантни подправки. То е богато на ензимите липаза, амилаза и протеаза. Кимчи е чудесен начин да подобрите храносмилането, да разградите протеините, въглехидратите и да стимулирате работата на полезните бактерии в червата. 

Свързани статии

9.    Мисо. 

Мисо е вид японска подправка, която се прави от ферментирали соеви семена. Всяка ферментирала храна или подправка има прекрасни свойства за храносмилането. Мисо е богата на ензими, като протеаза, липаза, амилаза и лактаза. Мисо помага за намаляване на раздразненията в червата, подуването, газовете, стимулира разграждането на захарите и протеините. 

10.    Авокадо. 

Авокадото е много богато на полезни мазнини, но и на храносмилателни ензими. То съдържа ензима липаза, който намалява подуването, стимулира имунитета и здравето на полезните чревни бактерии. 

Коментирай