Хранителни елементи при тревожност и стрес. Снимка: istock
Стресът и тревожността са част от живота на всеки от нас в известна степен. Различните ситуации, сложните етапи в живота могат да ни изправят пред сериозна борба с напрежението, което се превръща в хронично. Стресът нанася множество щети върху нашето физическо и емоционално здраве.
Ето защо е важно да намалим нивото му.
Консултацията с лекар винаги е важна, когато усетим, че често емоциите ни се менят, че нямаме мотивация и т. н. Освен спортът и здравословното хранене, има някои хранителни елементи, за които е известно, че помагат да намалим тревожността и стреса. Вижте някои от тях.
Внимание! Тази статия има само информативен характер. Преди употреба на хранителни добавки се допитайте до лекар.
Слънчевият витамин, както бива наричан, е ключов за регулиране на настроението, нервна/мозъчна дейност, здравето на сърцето, имунитета, метаболизма и други. Дефицитът на витамин D често е свързан с повишен риск от депресия и тревожни разстройства, сочат западни изследвания. Освен излагането на слънчеви лъчи, което за жалост няма как да става през цялата година е важно да обогатим менюто си с храни богати на витамин D, като гъби, млечни продукти, пресен сок от портокал, яйца и други.
Има 8 различни хранителни вещества в семейството на витамините от група B и някои проучвания показват, че хората, които консумират повече храни, богати на витамин B, страдат по-малко от тревожност и стрес. Освен месото, храни, които са богати на витамините от група В са кисело мляко, сирене, яйца, зърнени храни и други.
Мощен антиоксидант, за който е известно, че предотвратява натрупването на кортизол, известен като хормона на стреса. Витамин C играе роля в синтезирането на невротрансмитери, които ни помагат да регулираме настроението, мотивацията и реакциите си на стрес. Среща се в цитрусовите плодове, броколите, чушките, доматите, спанака и картофите. Смята се, че поддържа когнитивната функция и следователно предпазва от когнитивния спад, който често може да доведе до лошо психично здраве.
Магнезият участва в над 200 телесни биохимични реакции в организма и е регулатор на тревожността и безсънието. Магнезият действа чрез регулиране на серотонина и дори подобрява мозъчната функция, смятат учените. Магнезият подпомага и храносмилането и здравето на сърцето. Среща се естествено в пълнозърнеста пшеница, други пълнозърнести храни, в листни зеленчуци, спанак, картофи, киноа, бадеми, ядки като кашу, тъмен шоколад, какао и черен боб.
Произлизащи от студеноводни мазни риби и масло от крил омега-3 мастните киселини са антистресови полезни мазнини, които са важни за сърдечносъдовото здраве и подобряват мозъчната функция и настроението. Омега-3 се съдържат и в растителни източници, като ленено семе, спанак, ядки и брюкселско зеле, семена от чиа и други. Ниските нива на омега-3 мастни киселини потенциално са свързани с тревожност и депресия. Изследвания показват, че стресът намалява запасите на организма от омега-3.