Средиземноморската диета е стил на хранене, вдъхновен от традиционните хранителни навици на страните около Средиземно море – Гърция, Италия, Испания са сред най-влиятелните в областта на храненето в стила на Средиземноморието. Средиземноморската диета не е категоричен хранителен план, а по-скоро стил, модел на хранене, който включва определени хранителни продукти в определени пропорции.
Какво включва средиземноморската диета и стил на хранене:
- Много зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки, семена
- Пълнозърнести храни, като кафяв ориз, киноа, пълнозърнеста пшеница
- Здравословни мазнини, особено зехтин, маслини, ядки
- Умерени количества риба и морски дарове
- По-малки количества птиче месо, яйца, нискомаслени млечни продукти
- Минимално количество червено или тлъсто месо, сладкиши, преработени храни
- Билки, подправки, чесън, лук за вкус вместо прекомерно количество сол или сосове, включително готови
- Умерени количества вино
Според клиника Кливланд средиземноморската диета има такъв голям успех в здравословен смисъл, защото включва и фактори, влияещи на начина на живот. Сред тях са споделяне на храната с любими хора, физическа активност и наслаждаване на храна в спокойна обстановка.
Ползите за здравето, свързани със средиземноморската диета, включват по-добро сърдечносъдово здраве, по-добро регулиране на кръвната захар, по-нисък риск от метаболитен синдром, забавяне на стареенето на клетките и организма, според Medical News Today.
Съвети и принципи, които да следвате при средиземноморската диета:
- Направете зеленчуците и бобовите растения приоритет в храненето си. Отнасяйте се към зеленчуците, боба и лещата като към основни, а не като към гарнитури.
- Избирайте пълнозърнести храни пред рафинираните им варианти. Заменете белия ориз, белия хляб и обикновените макаронени изделия с техните пълнозърнести алтернативи.
- Използвайте зехтин екстра върджин. Той е преобладаващата мазнина в средиземноморската диета. Използвайте го при готвене, за поръсване, за дресинги.
- Яжте често морски дарове. Стремете се да хапвате риба 2–3 пъти седмично, особено мазна риба, богата на омега-3.
- Ограничете червеното месо и преработеното месо. Използвайте постно месо 3-4 пъти седмично и в малки порции.
- Използвайте изобилие от билки, подправки, чесън, лимон, оцет за подправяне на ястията. Намалете зависимостта от сол и мазни тежки сосове.
- Закусвайте разумно. Помислете за комбинации от плодове и ядки, кисело мляко и горски плодове, зеленчуци и хумус, варени яйца и зеленчуци, малко овесени ядки с кисело мляко.
Примерно 7-дневно меню според средиземноморската диета
Имайте предвид, че това е примерен хранителен режим. Той дава само идеи и насоки какви ястия съставляват средиземноморския начин на хранене и с какви продукти можете да ги приготвите. Не забравяйте, че можете да коригирате порциите и състава в тях в зависимост от предпочитанията ви, калорийните ви нужди или различни хранителни ограничения.
Ден 1
Закуска
- Яйчена фритата със зеленчуци плюс нарязано авокадо и пълнозърнест тост.
Обяд
- Голяма порция салата с печена сьомга, червен лук, парче сирене фета, шепа сварена киноа, 2-3 лъжици хумус и една пълнозърнеста тортия.
Вечеря
- Супа с леща, спанак и моркови
Междинна закуска
Ден 2
Закуска
- Кисело мляко с горски плодове, чиа и малко орехи
Обяд
- Печено пилешко филе с маслини, краставици, червен лук и зеленчуци по избор
Вечеря
- Печена риба с чеснови картофи и аспержи
Междинна закуска
- Зеленчуци с хумус и парче плод
Ден 3
Закуска
- 3-4 супени лъжици овесени ядки с пресни плодове, малко бадеми и кисело мляко
Обяд
Салата с нахут, зеленчуци по избор, зехтин и лек дресинг
Вечеря
- Скариди на тиган с пълнозърнеста паста, доматен сос и подправки
Междинна закуска
Ден 4
Закуска
- Шакшука с яйца, доматен сос и пресен магданоз в тиган
Обяд
- Голяма салата с варена червена леща, скариди на скара и зелени зеленчуци
Вечеря
- Печено пилешко филе с кореноплодни зеленчуци (печени) и брюкселско зеле
Междинна закуска
- Плод, малко парче сирене и пълнозърнести крекери
Ден 5
Закуска
- Сладък картоф, намачкан с едно варено яйце
Обяд
- Супа с леща и салата с риба тон и зелени зеленчуци
Вечеря
- Пълнозърнеста паста със зеленчуци и доматен сос
Междинна закуска
Ден 6
Закуска
- Пудинг с кисело мляко, чиа, пресни горски плодове и лъжичка ядково масло по избор
Обяд
- Супа с боб и гръцка салата
Вечеря
- Печена риба с варена киноа, чесъново-босилеков сос от оцет и зехтин, домати и краставици
Междинна закуска
- Пресни плодове, малко сирене и маслини
Ден 7
Закуска
- Шепа овесени ядки в кисело мляко за през нощта с малко ядково масло и горски плодове
Обяд
- Голяма купа салата с различни зеленчуци, бобови, зехтин, маслини
Вечеря
- Печено пилешко с балсамов оцет и печени зеленчуци по избор
Междинна закуска
- Кисело мляко с ядки или семена
Идеи за разнообразяване и замени
- Можете да разменяте храненията. Не е нужно да следвате точната им последователност по дни.
- Ако имате нужда от повече енергия, добавете повече протеини и пълнозърнести храни в менюто; увеличете порциите, ако сте активно трениращи, добавете друг вид закуска.
- Ако се стремите към по-малко калории – заменете някои от менютата с умерени порции пълнозърнести и бедни на мазнини храни, наблегнете на зеленчуците.
- Включете умерено количество вино по желание.