4 вкусни рецепти, полезни по време на цикъл. Снимка: istock
По време на менструация женското тяло преминава през значителни хормонални промени, които могат да доведат до умора, болка и специфични хранителни желания. Консумацията на полезни и здравословни храни може значително да подобри комфорта ни и да намали интензивността на менструалните симптоми.
Споделяме вкусни рецепти с противовъзпалителни свойства. Съставките в тях са богати на желязо, магнезий и други важни хранителни вещества по време на менструация. Те съчетават вкусово удоволствие и хранителни ползи, за да ви подкрепят през онези дни от месеца.
Съставки (за 3-4 порции):
Приготвяне: Задушете лука и чесъна, след което добавете лещата, кокосовото мляко и подправките. Ако е необходимо може да добавите и малко качествен бульон. Оставете да къкри 15 минути или до готовност на лещата, след което добавете спанака накрая. Разбъркайте добре. Това ястие осигурява около 8 мг желязо на порция. Вкусно е и засища.
Съставки (за 1 порция):
Приготвяне: Пасирайте всички съставки в блендер. Това смути комбинира желязо, магнезий и има противовъзпалителни свойства.
Съставки (за 2 порции):
Приготвяне: Обелете, почистете и изпечете тиквата. Сложете я в блендер или подходяща тенджера заедно с останалите съставки. Пасирайте до получаването на кадифена гъста супа. Ако е необходимо добавете още мляко или домашен бульон. Загрейте на котлона за кратко и сервирайте. Супата е успокояваща, като същевременно осигурява бета-каротин.
Съставки (за 1 порция):
Приготвяне: Загрейте млякото, добавете какаото, начупения шоколад и останалите съставки, като разбъркате, докато се получи хомогенна топла напитка. Натуралното какао е отличен източник на магнезий, бадемите на витамин Е и фибри, а канелата подобрява настроението.
1. Преработени храни, като снаксове, чипс, бисквити, сладкиши, бургери и т. н. – тези храни често съдържат много захар, наситени мазнини, сол и изкуствени съставки, които могат да стимулират възпаление или да усилят болката.
2. Излишък на захар и подсладени напитки – Честата консумация на захар е свързана с по-силна болка и нарушения в цикъла, сочат някои изследвания.
Подсладени газирани напитки, фруктозни сиропи, сладки сокове... добре е да се ограничат.
3. Прости въглехидрати / рафинирани зърна – Бял хляб, бял ориз, макарони от бяло брашно и други подобни, могат да допринесат за колебания в кръвната захар, подуване и дискомфорт.
4. Прекалено солени храни – Като колбаси, овкусени ядки, чипс и т. н. Солта може да причини задържане на течности, подуване и усилване на болката.
5. Алкохол – Алкохолът може да доведе до дехидратация, да усили възпалението и да отключи по-силен дискомфорт по време на менструация.
6. Наситени мазнини и трансмазнини – Маслото, сметаната, мазни меса, пържени храни. Могат да допринесат за възпаление и да влошат симптомите, сочат изследвания.