Здраве и красота

Подправки и билки, намаляващи възпалението в червата

За повече здраве

18.02.2024г. / 06 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на червата и храносмилателната система е от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние и възпалението им може да причини редица здравословни проблеми. Когато червата ни са здрави и функционират както трябва, имаме добро храносмилане, организмът ни усвоява добре хранителните вещества, поддържаме имунна функция и цялостното здраве.

Начинът ни на хранене е от съществено значение за поддържането на добро чревно здраве. Преработените храни, бялото брашно, захарните изделия, колбасите са само част от храните, които могат да доведат до възпаления в червата. Хубавото е, че освен копъра има още няколко билки и подправки, за които се смята, че помагат за намаляване на възпалението в червата.  Вижте кои са.  

Внимание! Ако често страдате от чревни неразположения – консултирайте се с лекар!

Куркума

Куркумата е известна като една от най-полезните подправки. Тя се отличава с противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Много от тях според учени се дължат на куркумина, който е полифенол. Според дългогодишни изследвания, куркуминът е свързан с редица ползи за здравето, от регулиране на имунните клетки до подпомагане на заздравяването на тъканите. 

Също така, това активно съединение в куркумата може да помогне за намаляване на възпалението в червата чрез инхибиране на производството на възпалителни цитокини, сочи изследване от 2021 г., Публикувано в Drug Design, Development and Therapy.

Джинджифил

Джинджифилът е друга подправка с мощни противовъзпалителни и благоприятни за храносмилането свойства. За чая приготвен от него е известно, че намалява подуването на корема, гаденето. Биоактивните му съединения са известни със своите противовъзпалителни свойства. В допълнение, пикантната подправка може да намали газовете в корема, като стимулира синтеза на храносмилателни ензими, смятат специалисти. 

Свързани статии

Канела

Канелата също като куркумата и джинджифила се смята за полезна и успокояваща подправка в аюрведа. Освен че можем да се насладим на вкуса ѝ, за канелата се смята, че може да подпомогне производството на храносмилателни ензими, като по този начин намалява подуването, газовете и лошото храносмилане.

Подправката съдържа съединение, което може да помогне за противодействие на възпалението, регулиране на кръвната захар и има антимикробни свойства, които могат да помогнат за подобряване на микробиома на червата. 

Мента

Всеки знае, че при чревни неразположения е хубаво да изпием чаша ментов чай. Освежаващата мента е известна с това, че допринася за успокояване на храносмилателни проблеми като подуване на корема, болка и газове. Съдържа съединение, наречено ментол. Ментата повлиява благоприятно на контракциите на гладката мускулатура в червата.

Свързани статии

Корен от женско биле

Коренът от женско биле е билка, която често влиза в състава на различни ароматни блендове чай, за успокояване на стомаха и червата. Тя съдържа съединение, за което е доказано, че има противовъзпалителни ефекти, отбелязва изследване от 2022 г., публикувано в Journal of Functional Foods.

Коренът от женско биле традиционно се използва за успокояване на червата и срещу киселинен рефлукс, лошо храносмилане. Според някои изследвания, билката може да има и антивирусни и антимикробни свойства. 

Риган

Риганът е ароматна билка, която обичаме да добавяме често към пици, средиземноморски рецепти. Той е богат на две съединения – карвакрол и тимол, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в червата, смятат учени. Риганът също често се добавя в билкови смеси за чайове за добро здраве и спокоен стомах. 

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 месеца )
Здраве и красота
Свободно време