Козметика и грим

Гъбичката, причиняваща пърхот

07.11.2007г. / 16 34ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Учените от козметичната компания P&G Beauty обявиха, че са успели да декодират изцяло генома на Malassezia globosa (M. globosa), естествено появяваща се гъбичка, която причинява появата на пърхот и други кожни заболявания при хората. Резултатите от разкодирането на генома са публикувани в онлайн изданието на “Бюлетин на Националната академия на науките” (PNAS).
Пърхотът и себорейният дерматит засягат повече от 50% от хората по света. Въпреки ролята на Malassezia при тези и други общи кожни заболявания, включително екзема, атопичен дерматит и псориазис, преди това проучване за гъбичката се знаеше много малко на молекулярно ниво. Освен това, разкодирането на генетичната структура на Malassezia може да помогне на учените да направят повторна оценка на параметрите, използвани преди за класификация на гъбичните организми.
M. globosa, която е сред най-малките свободно живеещи гъбични организми с проследен геном, се състои само от около 4 285 гена – грубо казано, 300 пъти по-малко базови двойки от тези в човешкия геном. Това е често срещана гъбичка, която живее върху кожата на хората и се храни с липиди – мастни вещества по повърхността на кожата. Човешкият организъм отделя по естествен път себум и други липиди в областта на кожата на главата, като по този начин създава отлична среда за развитието на M. globosa. Средностатистическият човек може да бъде гостоприемник на до 10 милиона гъбички от вида M. globosa. Симптомите на пърхота и себорейния дерматит се появяват тогава, когато се съчетаят следните три фактора: генетично предразположение към възпаления, наличието на себум върху скалпа и присъствието на M. globosa.
Резултатите от това изследване ще доведат до по-добро лечение на пърхота и себорейния дерматит за в бъдеще. “Цялостното разкодиране на генома на Malassezia открива невероятни възможности пред учените да разберат взаимодействието между гъбичните организми и хората”, казва доктор Томас Даусън, член на научния екип на P&G Beauty и основен автор на изследването PNAS. “Фактът, че декодирането на генетичната структура на микроскопичен организъм може да има широки последствия за човешкото здраве и агронауки, е невероятен.”

Семейството на вида Malassezia оказва влияние върху голям брой човешки здравословни проблеми. Докато M. globosa е свързана със състояния на възпаление, други видове Malassezia са особено опасни за индивиди с все още неизградена или увредена имунна система, в това число деца и възрастни хора, страдащи от автоимунни болести. Това семейство гъбички играе роля и при кожни и дихателни алергии.
“Това, което започна като усилие за отключване на механизма зад пърхота, отвори нови научни врати към разработването и подобряването на лекарства срещу пърхот и много други състояния свързани с Malassezia,” каза Джеймс Шварц, доктор и сътрудник в научния екип. “Този напредък беше възможен благодарение на сътрудничеството между множество институции и експерти по въпроса, и ние сме развълнувани, че нашите открития могат да донесат ползи за редица дисциплини и специалности.”
Malasseziaта е причинител на от меки до остри състояния, но на молекулярно ниво преди това проучване не беше известно почти нищо. Генетичната последователност на M. globosa е надхвърлила обхвата на потенциални цели за лечение от няколко диагностицирани характеристики до повече от 4,000 цели на молекулярно ниво.

Геномното декодиране стана възможно чрез технологии за изучаване на последователността на ДНК, разработени през последното десетилетие. Преди това учените изпробваха много различни химически съединения по метода на опита и грешката, за да намерят начини за лечение и намаляване на симптомите на пърхот. Фактически поради ранната по-неточна технология на културите, учените са предполагали грешно години наред, че пърхотът и себореята са причинени от различен вид гъбичка (Malassezia furfur). Използвайки молекулярната наука, екипът откри правилния вид гъбичка – първичен причинител на пърхот и това доведе до цялостно разкодиране на генома.

За пърхота
Какво е пърхот?
Пърхотът е възпалително състояние, което причинява сърбеж, напрегнатост и прекомерно люспене на повърхността на кожата на главата. Пърхотът е резултат от комбинация на фактори, активирани от естествено появяваща се гъбичка, наречена Malassezia. Отделните видове са предпоставка за други кожни заболявания при хората. Malassezia globosa (M. globosa), като цяло се помещават в богати на липид области като кожата на главата, лицето, гърдите и гърба. Пърхотът и повечето тежки себорейни дерматити засягат повече от половината възрастно население и всички етноси по света.

Етиология на пърхота
Пърхотът и себорейните дерматити се появяват когато трите компонента на нездравословния триъгълник са налице:
Себум: Кожата на главата произвежда естествени мазнини, наречени себум, включително триглицериди и мастни киселини, които предпазват косата и кожата върху главата. Идеалната околна среда за Malassezia се създава, когато съществува себум.
Malassezia: Тези гъбички живеят върху кожата на всички хора, добре развиващи се в области с висока концентрация на себум. Геномната последователност на M. globosa разкрива, че тя не е в състояние да произвежда мастна киселина, основна хранителна потребност на организма. Затова се снабдяват с мастна киселина от себума.
Възпалителна кожна реакция: хора с вродена склонност на възпалителна реакция (зачервяване, сърбеж) към мастната киселина са предразположени да страдат от пърхот и дерматити. Първостепенните фактори в индивидуалната податливост към пърхота още се изучават, но могат да бъдат свързани със силата на естествената бариера на кожата.

Общоприети митове за пърхота
Съществуват определен брой митове, асоцииращи се с пърхота.
Мит: Тези, които страдат от пърхот, имат лоша лична хигиена. Индивиди, страдащи от пърхот и дерматити имат генетична податливост да проявяват тези симптоми. Опитът да се компенсира с прекомерно почистване, използвайки редовно сапуни и шампоани, може само да влоши състоянието.
Мит: Пърхотът и себорейните дерматитни лечения са податливи на процеса tachyphylaxis (бързо намаляване на реакцията след първоначалното действие).
Разширени клинични тестове, базирани на третиране с шампоан с цинк, доказват, че не това е случаят. Допълнително проучване, представено на срещата на Американската Академия по дерматология през 2007 г., доказва, че когато измиванията с шампоани на основата на цинк се използват директно, пациентите не развиват съпротива към лекарството и симптомите на пърхот са намалени.
Мит: Пърхотът и себорейните дерматити са сезонни състояния.
Клинични проучвания показват, че в двата случая се наблюдава тежко люспене и наличие на организъм – причинител, M. Globosa, последователно през цялата година.
Мит: Лечението на пърхот причинява загуба на цвета при боядисана коса.
Съвременните шампоани против пърхот са слаби и безопасни за боядисана коса. Последователното измиване на боядисана коса с шампоан с цинк показва, че ефектът не е по-различен от измиване с обикновен козметичен шампоан с течаща чешмяна вода.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 9 години )
Здравейте, бих искала да споделя с Вас една рецепта, която много ми помогна. Използва се кислородна вода и боракс - изненадващо евтино и достъпно. Пърхота минава след 1-2 ползвания. Самата аз се изненадах (преди това използвах какво ли не - шампоани, специални лекарства измешани от супер дерматолози и какво ли не още - страхотен бизнес било това :-) Рецептата намерих на блога на Здравна Академия: http://zdravnaakademia.blogspot.com/2014/11/blog-post.html. Принципно нямах особени надежди (имайки предвид колко "нефармацевтична" е рецептата:-), но след като стигнах до извода, че няма никакъв смисъл да се рекламира нещо, от което никой не печели, може би единствената причина е, че то просто действа. И не се излъгах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
чико ( преди 11 години )
аз искам да имам много пърхот как да го постигна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
natali ( преди 11 години )
ot niakolko meseca imam prhot napravo e ujasno tolkova mnogo me surbi 4e ponikoga me e sram da si puhna rukata v kosata.kupih si edin preparat za kosata koito triabva da go raztrivam tri puti v sedmicata toi e za prhot i za kosopad i bliask na kosata mnogo sam dovolna.seboral
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Аз до скоро имах ужасно много пърхот и в един момент започна даже да ми капе косата. Пробвах какво ли не, но спасение нямаше. Единствено от третирането с хим. продукти ми се доувреди косата и за около година оредя драстично. Преди два месеца се сетих, че мойта мила баба все ме караше да си поливам гравата с оцет (една капачка оцет, разтворена в литър вода). Две седмици по- късно косопадът намаля, пърхотът почтии изчезна. Вече втори месец по веднъж в седмицата поливам скалпа с този разтвор и пърхот нямам. Косата ми е лъскава и свежа, с обем и пада в рамките на норамлното при изресване. Така че, мили дами, не си давайте парите за химии и ненужни препарати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Мирослав ( преди 11 години )
Не знам за вас обаче при мен шампоани, хапове, кремове, рецепти, мазила аве сичко провах ама не се махна пърхота и почнах да използвам оцет (съвет от баба). 1-во След къпане в косата встривах ябълков оцет. 2-ро овивам главата с кърпа и оставям да постои известно време. 3-то махам кърпата и готово. В продължение на месец изпълняваите рецептата. ВНИМАНИЕ!!! Малко мирише и всички мойе да ви се смеят но при мен помогна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Нина ( преди 11 години )
Провери в аптека Галантус срещу ВИНС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
сис ( преди 11 години )
Знаете ли от къде във Варна мога да си взема този гел АЛЗЕДА,защото проверих в няколко аптеки,но го нямаха. Благодаря предварително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
hristo ( преди 11 години )
zna4i purhuta e mnogo lo6o ne6to ima6 4ustvoto 4e vseki ti gleda kosata padati samo4ustvieto postoqnno se oglejda6 da li netie padnalo po bluzata ima6 4ustvoto 4e vseki te gleda mnogo e sramno ama tovae nesam vinoven kakvo li ne sam probval sega vidqh tuka va6ite komentari iza tozi gel alzeda nepremeno 6tego vzema dano da ima efekt blagodarq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
temenuga ( преди 11 години )
ot 2 meseca se zapoznax s knigata ;;kislorodnata vooda straj na zdraveto'' ot ruskiqt profesor NAUMIVAKON prilagam metoda i sym super vsi4ki bolesti spored nega sa v rezoltat ot nedostig na kislorod v kletkite molq vi izteglete i knigata i materialite ot GUGYL sled 34 bgod ko6mar sega sym mnogo dobre i piq i maja 70 st e investiciqta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
temenuga ( преди 11 години )
имам проблема от 33 години голям кошмар сърбеж болка преди 2 месеца ми попадна книгата на проф; наумивакин ;п;; кислородната вода страж на здравето;; и мажа и пия и съм запърви път от много години добре изтеглете и се запознаите от гугъл резултатите са невероятни успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар