Свободно време

Барток, фото и кино в Унгарския културен институт

02.02.2006г. / 08 44ч.
Аз жената
Барток, фото и кино в Унгарския културен институт

Програмата на Унгарския културен институт за м. февруари 2006 г. е изключително разнообразна, богата и привлекателна. Акцентите са честванията на 125 години от рождението на един от най-великите композитори – Бела Барток, както и няколко фотоизложби и прожекции на филми из цялата страна.

2 февруари, четвъртък, 19.00 часа
Зала “България”
125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БЕЛА БАРТОК

Софийска филхармония, солист А. Тошева, диригент Г. Холлерунг.
В програмата: Барток – “ІІІ клавирен концерт”, “Музика за струнни, ударни и челеста”; М. Големинов – “Сърцето на Барток”
С този концерт започва честването на тазгодишния юбилей. Ще прозвучат две от основните творби – “ІІІ клавирен концерт” и “Музика за струнни, ударни и челеста”, която ще прозвучи за първи път в България, както и мултимедийното произведение на М. Големинов за видео, електроника и симфоничен оркестър.

9 февруари, четвъртък, 18.00 часа
Унгарски културен институт
БАРТОК: “ЧУДНИЯТ МАНДАРИН” (реж. М. Синетар), 1993, цветен
Хореограф: И. Ек, оператор: И. Шик. Участват: А. Балинт, М. Бретуш, И. Ек, А. Пагер.
Трима апаши принуждават младо момиче да прелъстява мъже, които те след това да ограбят. Имат успех, докато не се появява един тайнствен китаец. Момичето събужда в него неугасима страст.
Бандитите напразно го убиват веднъж, втори, трети път, любовта го връща сред живите. Страстната любов на чудния мандарин пречиства момичето, а той умира в ръцете й.

10 февруари, петък, 19.00 часа
Пазарджик, зала “Община Пазарджик”
КОНЦЕРТ НА А. ТОШЕВА И М. ГОЛЕМИНОВ
В програмата: Големинов, Дюшапен, Куртаг, Лист.
А. Тошева е сред най-активните пианисти с издадени 7 компактдиска. Носител на награди от международни конкурси в Италия, Португалия, Чехия, България, доктор по музикознание. Ежегодно провежда майсторски курсове по съвременна клавирна музика.
М. Големинов композира музика както за концертния подиум, така и за театър, видео, интернетни приложения. Творбите му са излъчвани по радиото в Австрия, България, Германия, Русия, САЩ, Франция, ЮАР, Япония, и др. Като пианист и диригент участва в концерти в България и чужбина, сътрудник на редица елитни музикални издателства.


14 февруари, вторник, 17.30
Унгарски културен институт
МИРЧО МАНОЛОВ НА 75 ГОДИНИ
Честване на известния оператор и режисьор.
М. Манолов (1931-) от 1958 до 1964 година учи в Академията за театрално и филмово изкуство в Будапеща. Дипломира се с отличие при Ж. Шимон и М. Келети като филмов режисьор. Има десетки документални филми, множество награди и отличия в страната и чужбина. Работил е по филма “Звездите на Егер” като асистент и артист. Заслужил артист, член на Съюза на филмовите дейци. Всеотдаен радетел на българо-унгарските културни връзки.


16 февруари, четвъртък, 10.00 часа
Унгарски културен институт
БАНЯТА В СОФИЯ – ЦЕНЕН КУЛТУРЕН ИСТОРИЧЕСКИ ОБЕКТ
Кръгла маса, организирана от Френския културен институт, Унгарския културен институт и Съюза на архитектите.
С участието на Андрашне Боззаи (Агенция по туризъм, Унгария)
Като столица, Будапеща е уникална по своето богатство на лечебни минерални извори с капацитет 30 хил. м3 и от 21 до 76 °C (1934 г.: Столица с най-много термални лечебни извори в света, ползвани още от римско време.). В древността са съществували 14 термални бани, а през 17 век те са 8. Днес в Будапеща има 21 лечебни бани.

20 февруари, понеделник, 17.30 часа
Унгарски културен институт
“КУКЕРИТЕ” – фотоизложба на Ласло Кунковач и “КОГАТО ТРЪГНАТ СУРВИСКАРИТЕ” – филм на Анна Раффаи и Шандор Шара.
Л. Кунковач (1942) – учител, фоторепортер в УТА, етнофотограф. От 1990 г. на свободна практика, документира традиционния бит и култура на народите от Карпатския басейн и на сродните с унгарския народи. От 1987 година е имал повече от 25 изложби, от Австрия до Китай.(в София 1992 г. и 1999 г.:“Традиционен риболов” и “Каменни хора”).
Документалният филм на А. Раффаи и Ш. Шара е заснет в град Мохач, единственото място в Унгария, където съществува традиция сходна с кукерските обичаи в Западна България.

22 февруари, сряда, 18.00 часа
Унгарски културен институт
БАРТОК: “Дървеният принц” (реж. А. Хорват), 1993, цветен
Хореограф: Л. Шереги, оператор: Й. Над, участват: А. Орос, В. Рона, М. Кекеши, Й. Форгач
“Дървеният принц” (1914-16) е синтез на очарованието и простотата на народната приказка, излъчваща радостта от живота. Барток рисува участниците в танцовата игра с недвусмислено ясните контури на народната музика, а природата е отразена със затрогваща поетичност. Звукът и зрелището създават рамката на срещата между Принцесата и Принца.

28 февруари, вторник, 17.00 часа
Горна Оряховица – Младежки дом
“УНГАРСКИ ЦЪРКВИ” – фотоизложба на Атила Мудрак
А. Мудрак (1958 -) фотографира сакралното архитектурно наследство на Карпатския басейн. Член на Съюза на унгарските фотографи, на Националното сдружение на унгарските творци и на Задругата на естергомските творци. Автор на илюстрации към много книги.

ДРУГИ ИЗЛОЖБИ ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ

СВЕТОВНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В УНГАРИЯ
Горна Оряховица, Младежки дом – до 15 февруари
www.vilagorokseg.hu
“10 ГОДИНИ, 100 КНИГИ, 100 СНИМКИ” – фотоизложба на СУФ
СБХ – до 9 февруари
www.magyarintezet.hu /cities (архив, октомври 2005)/
“ШАМАНИ В ЕВРАЗИЯ” – фотоизложба на Михай Хоппал
Унгарски културен институт – до 17 февруари
www.magyarintezet.hu /cities (архив, януари 2006)/

“УНГАРСКИ КРЕПОСТИ” – фотоизложба на Жолт Сабоки
Габрово, Музей на образованието – до 15 февруари
www.magyarintezet.hu /cities (архив, януари 2006)/


Коментирай
Свободно време