Свободно време

Как работата ви кара да остарявате по-бързо?

Причини за ускоряване на процесите на стареене всеки ден

22.11.2019г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Остаряването е неизбежно. С годините тялото ни губи младежкия си вид и ако не се грижим добре за него, ще започнем да губим и доброто си здраве. Работата, като неизменна част от ежедневието ни, също има пръст в процесите на остаряване. Понякога не си даваме сметка как начинът ни на работа и професионалното ни ежедневие могат да ускорят процеса на остаряване неусетно. За щастие можем да променим това, стига да знаем какво точно ни кара да стареем преждевременно по време на работа.

5 признака, че остарявате по-бързо

Продължително седене на бюрото

При някои професии седенето по цял ден на стол и работа на компютър е неизменна част от работния ден. Ако и вашата работа е свързана със седенето на бюро, постарайте се да ставате от време на време, за да се раздвижвате. Продължителното седене влияе силно негативно върху всички системи и процеси в тялото, което води дори до изменение на ДНК на клетките с времето. Този процес води до преждевременно остаряване. Обратим е, ако спазвате минимум 30-минутна двигателна активност на ден.

Работа на дълги смени

Хората, които работят повече от 50 часа на седмица поставят тялото си в риск от сърдечносъдови заболявания и диабет. Това показват изследвания от 2012 година, пише thehealthy.com. Освен при тези заболявания, повишен риск се отчита и за заболявания, като рак на кожата (при работещи на пряка слънчева светлина), артрит, хормонални заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат. Могат да се наблюдават също проблеми с паметта, концентрацията и продуктивността. Появява се и безсъние въпреки тежката умора, което подсказва за затруднения в процесите на нервната система.

Топ храните срещу бръчки и стареене

Прегърбване на стола

Продължителното седене е доказано вредно. При него седящият изпитва болки в гърба, кръста, таза, краката, раменете, врата. Това го кара несъзнателно да изкривява и прегърбва позата си, за да компенсира дискомфорта. Прегърбването води до увреждания на мускулите, кръвоносните съдове, нервните пътища, работата на редица вътрешни органи. Резултатът в крайна сметка е преждевременно стареене на организма.

Вглеждане в екрана на компютъра с часове

Работата на компютър уврежда зрението. Ако и вашата работа е свързана с взиране в екрана в продължение на часове трябва да знаете, че очните тъкани и очният нерв страдат. За да предотвратите преждевременното им увреждане и стареене, ползвайте защитни очила и през 20 минути отмествайте поглед встрани, гледайки в далечна перспектива. Така отпускате очния нерв и му помагате да се възстанови.

5 прости правила срещу стареенето

Продължително излагане на слънце

Някои професии са свързани с продължително стоене на пряка слънчева светлина. При други пък е неизбежно, ако офис сградата е изцяло стъклена, а стъклата нямат специален UV-филтър. Това крие риск от рак на кожата, предизвиква преждевременно стареене на клетките, дехидратация на кожата и поява на пигментни петна.

Коментирай