Свободно време

Малки сутрешни навици, които правят деня прекрасен

За повече енергия и усмивки

25.01.2020г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето хора нямат много време сутрин за приятни занимания и здравословни практики, които да им помогнат денят им по-нататък да протече максимално приятно и енергично. Ако и вие ставате сутрин, посягате моментално към кафето и след като го изпиете панически навличате дрехите си и тичате към работа, защото отново закъснявате, не сте сами. Много хора изглеждат по този начин сутрин, затова и не се чувстват добре през деня. Стресът, който сами си причиняваме със ставането, ни прави неенергични и не толкова дееспособни, колкото всъщност можем да бъдем.

7 хранителни навика за повече здраве

Колкото и трудно да звучи на пръв поглед, установяването на някои здравословни практики сутрин и включването им в рутината след ставане от сън може да помогне за едно по-приятно и ползотворно ежедневие.

Кои полезни сутрешни практики можете да включите в рутината си за повече здраве и по-малко стрес?

Оправете леглото си

Оправянето на леглото след ставане от сън е простичък ритуал, но той наистина ще ви накара да се чувствате по-добре през целия ден. Визуалната подреденост в дома намалява стреса и помага да се чувстваме по-енергични и усмихнати. Ако оставяте кочина след себе си, така и ще се чувствате през целия ден, ще ви е по-трудно да се справяте с ангажиментите си и да подреждате задачите си.

10 неща, които здравите хора правят преди 10 часа сутринта

Подгответе ангажиментите си

За повече организираност и практичност, докато пиете кафето си сутрин си направете списък с приоритетни и второстепенни задачи, които ще трябва да свършите през деня. Това ще ви помогне да бъдете по-организирани и работоспособни, освен това ще се чувствате по-уверени и подготвени в изпълнението на ангажиментите си. Това намалява стреса.

Вредни навици, които предизвикват ранна поява на бръчки

Не преглеждайте телефона си

Нещото, без което вече почти никой не може да стартира деня си е преглеждането на всички социални мрежи и чатове през телефона си. Този вреден навик задръства мозъка ви с излишна информация, повишава нивата на стрес и пречи да се отпуснете и насладите на свежата си сутрин. За по-здравословен старт на деня, както и преди лягане, забравете за скролването в телефона.

Разтегнете тялото си

Ако не сте спортен тип човек и упражненията рано сутрин не са ви присъщи, можете да опитате само да разтягате тялото си. Този навик е здравословен и може да ви помогне да се отпуснете, да се раздвижите от дългия сън и да подготвите тялото си за деня, който му предстои.

Защо се будите изморени сутрин?

Пийте вода

Ползите от пиенето на вода на гладно рано сутрин са подробно изучавани през годините. Хидратирането е важно през целия ден. Чаша вода след събуждане от сън действа детоксикиращо и активиращо за редица процеси в тялото. Първата чаша за деня може да помогне доста.

6 вредни навика, които ни пречат да отслабнем

Направете нещо забавно или креативно

Идеята да правите нещо креативно и то да се превърне в рутина е нонсенс на пръв поглед, но всъщност не е невъзможно и реално дава изключително позитивна нагласа през целия ден. Ако не сте креативна личност, която да кипи от идеи рано сутрин, просто правете нещо забавно. Пуснете си музика, дръпнете завесите от прозорците, дайте път на светлината и потанцувайте. Този положителен навик зарежда с енергия и усмивка през целия ден.

5 неща, които никога да не правите рано сутрин

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време