Свободно време

9 признака, че сте амбиверт

Каква е разликата между амбиверт, екстроверт и интроверт?

09.02.2020г. / 06 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да разделяме типа личности най-общо на две – интроверти и екстроверти. Ако сте меланхолични, мълчаливи и тихи по характер, вероятно се определяте като интроверти. Ако сте екстроверти, личността ви е буйна, ярка, общителна и отворена към всякакви контакти без притеснения. Ако обаче не успявате да се причислите с точност към някоя от тези две категории, най-вероятно сте амбиверт.

Да си интроверт в офиса е прекрасно! Вижте защо

Амбивертите са личности, които балансирано съвместяват черти както от интровертите, така и от екстровертите. Те могат да общуват с много по-широк кръг от хора, както и да запазват мълчание и обраност без да бъдат определяни като тихи и мълчаливи. Характерът на амбивертите е изключително пъстър, което им позволява да лавират перфектно между общителността и уединението. Умеят както да говорят увлекателно, тъй като са добри комуникатори, така и да слушат внимателно, което привлича уважението на околните.

5 причини връзката с интроверт да е супер!

Характерно за личността на амбивертите е, че те притежават по малко от двата вида темперамент, но нито един от тях не е доминантен. Амбивертите се характеризират с висока емоционална интелигентност.

Амбивертите проявяват повече черти на интроверт или екстроверт в зависимост от ситуацията. Значение има и темпераментът на човека, с когото общуват в даден момент. Амбивертите дължат тези свои способности на предимствата, които им дават техните инстинкти. Тяхната личност не се накланя в нито една посока, а ситуацията ги кара да избират най-подходящия подход в случая. Това им дава възможност да се свързват с широк кръг от личности и по-лесно да общуват с по-голямо разнообразие от хора.

Какво трябва да знаете за интровертите и любовта

Кои са признаците, че сте амбиверт?

1. Можете да изпълнявате задачи както самостоятелно, така и в екип или като част от група. Еднакво добре се справяте като лидер и като част от екип. Нямате проблем с авторитетите, но и вие самите излъчвате силен характер.

2. Справяте се чудесно с адаптирането в различни типове социална среда, но се чувствате много добре и когато сте сами. Прекалено продължителното наситено общуване с хора ви изтощава.

Снимка: iStock

Признаци, че детето ви е екстроверт

3. Да сте център на внимание е забавно за вас, но не предпочитате да продължава вечно. В даден момент имате нужда да се уедините.

4. Някои хора ви определят като тихи и кротки, но други ви мислят за общителни и много забавни. Това е така, защото знаете как да общувате с различни групи хора с различен темперамент. Много добре се адаптирате към особеностите на техния характер и начини на общуване.

5. Не е задължително да се движите постоянно, като екстровертите, които кипят от енергия. Но не обичате и да се отпускате за прекалено дълго време.

5 неща за срещите, които да научим от интровертите

Свързани статии

6. Можете да се изгубите в собствените си мисли също толкова лесно, колкото можете да се отпуснете и в разговор.

7. Малките разговори и общите приказки с колеги или познати не ви карат да се чувствате неудобно, но определено бързо ви омръзват.

5-те най-силни страни на екстровертите

8. Когато става въпрос за доверие към хората много често сте скептични, но има и моменти, в които се доверявате доста по-лесно от обикновено.

9. Ако прекарвате твърде много време сами, се отегчавате, но прекалено многото време и около други хора също ви изтощава и натоварва.

Здравословните ползи от това да си интроверт

Тест: Интроверт или екстроверт сте?

Интровертите – интересни хора, за които знаем твърде малко

Коментирай