Свободно време

Защо на жените им е по-студено, отколкото на мъжете?

Любопитни различия в устройството на мъжкото и женското тяло

28.05.2020г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мъжете и жените усещат по различен начин температурата на околната среда и до този извод вероятно почти всички са стигнали благодарение на многобройните спорове. Достатъчно е да кажете, че ви е студено и няколко мъжки погледа да ви погледнат с вдигнати вежди и недоумение и спорът е готов. Обикновено хората не си дават сметка за това, но за различията в усещането за студ и топлина при мъжете и жените си има научни обяснения.

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат?

Защо на жените вечно им е студено, а на мъжете не?

Температура на ядрото на тялото

Ядро на тялото условно се нарича торсът, където се намират всички жизненоважни органи, включително и в корема, и в малкия таз. Различията в температурата на ядрото между мъжете и жените са големи. Жените имат по-висока температура на ядрото според данни от изследване на учени от Медицинския Университет в Мериленд, проведено през далечната 1992 година. Те открили, че температурите на мъжете и жените варират в различните диапазони на деня, като средната телесна температура на жените е по-висока от тази на мъжете. Тоест, жените са по-топли в сърцевината на тялото си и затова температурата на околната среда им се струва по-студена, отколкото на мъжете.

Как тялото ви подсказва, че сте намерили правилния партньор

Жените имат по-студени крайници

Висока температура на ядрото на тялото не означава цялостно по-висока температура. Друго изследване от 1998 година, проведено от учени от Университета в Юта открива, че макар телесната температура на жените да е средно по-висока от тази на мъжете, ръцете и краката им били значително и почти постоянно по-студени.

Тази разлика в температурата на крайниците всъщност означава, че жените са по-добри в запазването на топлината от мъжете, въпреки че това означава също, че се чувстваме измръзнали при леко по-студени условия. Женският организъм е устроен така, за да може при евентуална бременност да осигури достатъчно топлина на плода, за да може да се развива нормално за сметка на крайниците на майката, които не се нуждаят от толкова топлина.

Медицински причини непрекъснато да ви е студено

Метаболизъм

Метаболизмът на мъжете и жените е различен. Фактът, че мъжете отслабват по-бързо и лесно от жените ги дразни от десетилетия, а може би от векове. Изследванията сочат, че мъжкият метаболизъм е с около 23% по-бърз от този на жените. Това е още едно обяснение защо на жените им е по-студено, отколкото на мъжете. Мъжкият метаболизъм действа по-бързо, съответно енергията, която се освобождава, е по-голяма, а заради нея и усещането за топлина.

Съотношение на мускули към мастна тъкан

Телата ни са изградени от мускули и мастна тъкан. Това, че имаме мазнини не означава задължително, че трябва да се отървем от тях. Когато мазнините са в допустими нормални граници спрямо възрастта и височината ни, всичко е наред. Женското и мъжкото тяло има различия и по отношение на този показател – съотношение между мускулна и мастна тъкан.

Свързани статии

Защо непрекъснато ни е студено?

Мъжете имат повече мускули от жените, както и по-малко мазнини. Мускулите са много добри в отделянето на топлина при изразходване на енергия. Докато мазнините имат за задача да запазват топлината. В женското тяло мастната тъкан е повече, защото в женския организъм се развива новият живот.

Проблемът студени ръце

Менструация

Телесната температура на жените се колебае заради постоянното колебание на хормоните през целия менструален месечен цикъл. Непрестанното повишаване и спадане на различните хормони влияе върху усещането за топлина в различните моменти от месеца. При мъжете нивата на хормони са значително по-стабилни, отколкото при жените заради отсъствието на такъв месечен цикъл.

Коментирай
Здраве и красота