Свободно време

Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Китай

Любопитни детайли за една от най-популярните и обичани кухни

10.07.2020г. / 16 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

„Докато в света има паста и китайска храна, аз съм добре.“ Майкъл Чанг

Скъпи читатели, в рубриката ни „Топ 5 на най-вкусните кухни в света“ ви запознахме с любопитни и някои не толкова известни детайли за някои от най-обичаните кулинарии в световен план. В поредицата отделихме време да разкажем повече за кухните на Италия, Индия, Тайланд, Франция и сега дойде ред на последната тема, а именно китайската кулинария.

Днес с онлайн супермаркета Shop.gladen.bg потегляме на кулинарно пътешествие към далечния и екзотичен, многостранен Китай, за да разберем повече детайли за това, което прави китайската кухня толкова обичана и харесвана в цял свят.

В китайската кухня има голямо разнообразие от вкусове – сладко, солено, кисело, горчиво и пикантно. В различните области на Китай преобладават определени вкусове, например в сечуанската кухня се предпочита пикантността, в Хонконг се набляга на сладкото, в северните региони се предпочита соленият вкус, а в южните – киселият.

Китайците ядат почти всичко, което се движи. Голяма част от чуждестранните туристи са сериозно озадачени от някои храни, които китайците консумират. Насекоми, змии, скорпиони, плъхове, свински уши са сред ястията, които обичат да хапват китайците.

Китайска салата със свински уши. Снимка: iStock

Китайците ядат повече плодове и зеленчуци в сравнение със Запада. Известно е, че в китайската кухня са включени много зеленчуци.

В Китай се използват годишно 45 милиарда пръчици за хранене. Макар с тях да се хранят предимно в Китай, дървените клечици могат да са много полезни за всички, които избират да ги използват. Според някои специалисти, храненето с пръчици помага за намаляване на телесното тегло. На стомаха му е необходимо време, за да изпрати сигнали до мозъка, че вече сме сити. В ежедневието, в повечето случаи се храним бързо. Това се отразява на механизма за контрол на апетита. Освен това, бързото хранене ни кара да ядем повече и така получаваме калории, от които организмът ни не се нуждае.

Защо да се храним с китайски клечки?

Един и същи продукт може да се приготви поне по 10 начина. Китайската храна може да се готви с различни техники, например рибата може да е задушена, варена, печена, пържена, маринована, овкусена със соев сос, сотирана, поднесена в саламура или в сладко-кисел сос.

10 рецепти от китайската кухня

Понякога презентацията им може да е странна. Сред голяма част от китайските шеф-готвачи се забелязва леко увличане, що се отнася до презентацията на ястията. В стремежа си да бъде „уау“, понякога едно ястие може да изглежда претрупано. Честа гледка са ястия, в които са съчетани множество видове техники за украса като прецизни форми на продуктите, включени са множество видове подправки, както и карвинг.

Имената на ястията могат да са леко подвеждащи. Китайците обичат да наименуват някои храни с атрактивни имена, но самите ястия да нямат нищо общо с името си. Например „field chicken“ е ястие с жаба, а не с пилешко месо.

Китайско ястие с жаби. Снимка: iStock

В китайската кухня място имат и суеверията. Китайците придават определено значение на някои храни, което се базира на формата им, наименованието им, както и на някои легенди за съответната храна. Суеверията и традициите диктуват как трябва да се консумират определени храни или че трябва да се приготвят за специални събития и фестивали, за да се привлече късмет и благоденствие.

Традиционно се хранят на кръгла маса, за да могат по-лесно да споделят храна помежду си.

Обичат шумните разговори по време на хранене. Обичайно е за китайците да общуват най-вече по време на вечеря, заради забързания си начин на живот. В тези моменти китайците не се притесняват да говорят по-високо и често разговорите им протичат доста шумно.

Темата „Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Китай“ е част от играта ниМоята вкусна и екзотична кухня“. Ако искате да участвате в нея и да спечелите ваучери за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg на стойност 45 лв. и 100 лв., ето как може да участвате.

Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg ИЛИ напишете в коментар под статията „Участвайте в новата ни игра и спечелете ваучер за пазаруване“ отговор на въпроса „Кое е любимото ви ястие от световната кухня“ и посочете 3 продукта от онлайн магазина shop.gladen.bg като ни пратите линкове на тези продукти от сайта, които ще са ви необходими за приготвянето му.

От всички участници ще изтеглим чрез жребий двама, които ще получат награда ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 45 лв.

За любителите кулинари ще има още една възможност да покажат уменията си и да се борят за ваучер от 100 лв. от shop.gladen.bg. Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg снимка и рецепта на любимото си ястие от световната кухня (без български рецепти) и ще участвате в томболата за ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 100 лв.

Всеки, който желае, може да участва и за двете томболи.

Срок на играта: 09.06 – 12.07.2020 г.

Повече подробности за играта четете ТУК.

Коментирай