Свободно време

10 причини да спрете да гледате в телефона си нонстоп

Как смартфоните вредят на здравето и социалния живот

20.08.2021г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от електронните устройства, без което не можем и което винаги държим в ръцете си, е телефонът. Дълбоко навлезли в нашето ежедневие, смартфоните са една от най-често докосваната вещ, в която понякога се взираме с часове. Това обаче има редица негативни ефекти не само върху здравето ни, но и върху социалните ни контакти и приемането ни от страна на околните.

Знаете ли, че... повече хора по света имат телефони, отколкото тоалетни?

Какво се случва с вас, ако нонстоп гледате в екрана на телефона? Ето и 10 причини да спрете да го правите.

Телефоните увреждат очите

Всеки знае този факт, но сме длъжни да го споменем. Светлината от екрана на смартфоните има негативен ефект върху зрението и може да предизвика симптоми на раздразнение в очите. С течение на времето е възможно дори възникване на проблем с нормалното виждане.

Смартфоните са вредни за съня

Места, на които никога да не поставяте телефона си

Синята и бялата светлина, която екраните на телефоните излъчват, пречат на мозъка да синтезира необходимите за нормалното заспиване вещества. Този процес се намесва в циркадните ритми, като ги нарушава и с времето прави заспиването все по-труден процес.

Гледането в телефона ви прави отблъскващи за околните

Ако седите на маса с приятели и по време на разговора не откъсвате очи от телефона си, пишете си с някого или скролвате из социалните мрежи, това ви прави неприятна компания. Приятелите, колегите и близките ви се чувстват пренебрегнати от вашите действия. Ако започнат да се дистанцират от вас, това може да се дължи на неприятния ви навик да ги пренебрегвате за сметка на любимото си смартустройство.

Смартфоните са преносители на бактерии

Най-разпространените бактерии върху смартфоните ни

Още една причина да спрете да държите телефона си в ръце непрекъснато е опасността от заразяване. Колкото по-често го пипате без да сте го дезинфекцирали, толкова е по-голям рискът от инфекции. Несъзнателно докосваме телефона си след като сме пипали замърсени повърхности. Това крие риск за здравето.

Гледането в телефона е вредно за врата

Ако нонстоп се взирате в устройството си, това причинява изкривяване на врата и поява на болки и схващания. Възможно е и главоболието ви да се дължи на този навик.

Смартфоните са вредни за ръцете

Позата, в която се намират ръцете ви, докато държите телефона си, предизвиква напрежение в нервните пътища на лакътя и китката, което е причина за поява на болки, схващания, възпаления на карпалния канал.

Гледането в телефона прави шофирането опасно

Ако телефонът е в ръцете и в полезрението ви непрекъснато по време на шофиране, това увеличава многократно риска от катастрофа, причинена по невнимание.

Как се отслабва със смартфон?

Свързани статии

Смартфоните правят ходенето опасно

Гледайки в телефона си, докато вървите по улицата, вие сте в риск от различни наранявания, падания, а дори сте застрашени от това да бъдете блъснати от автомобил или колоездач.

Телефоните ви правят силно стресирани

Изследване на Университета в Гьотеборг, Швеция, показва, че нивата на стрес при хора, постоянно гледащи в телефоните си, са значително по-високи от тези на останалите. Лошият навик да държим телефона си в ръце и да се взираме в него повишава риска от депресия.

Как да ограничите радиацията от мобилния телефон?

Телефоните състаряват мозъка

Друго изследване на National Institutes of Health показва, че хората, които са пристрастени към телефона си показват намалена активност на мозъчните клетки в сравнение с тези, които не се взират в устройството си непрекъснато. Учените смятат, че електронните устройства, които се държат в близост до главата, оказват негативно влияние върху дейността на нервните клетки, като по този начин карат мозъчната тъкан да старее преждевременно и да губи способността за изпълнението на функциите си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
джъст -А- мен! ( преди 2 години )
ОКей, това по-горе написаното е на 100 процента верно и точно отразено в житейската ни практика, но дали някой тук сред нас си е взел нещо като поучителна бележка - да се пази малко повече, да не прекалява с постоянното взиране в екрана, да го оставя отвр-навр настрани и да избягва перманентното включване на екрана и/ли пък самото скролване...ЕДВА ЛИ! И това е РЕАЛЕН ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар