Депресията е съвсем реално състояние, от което страдат много хора по различни причини. Депресиращо може да бъде и да сте около някого, който е негативен за всичко, оплаква се от всичко в живота си и постоянно мрънка за какво ли не.

Някои негативни хора носят със себе си манталитета на жертвата. Този комплекс саботира всеки шанс за щастие, който животът им предлага. Склонни са да откриват само отрицателните страни на живота си и да смятат, че не заслужават по-добро. Именно и натам отива животът им, тъй като сами се убеждават в това и не предприемат действия в обратната посока.

6 признака, че в детството сте били емоционално пренебрегвани

„Комплексът на жертвата“ или „манталитетът на жертвата“ не са диагноза. Те описват специфичен негативен мисловен модел, който може да попречи на хората да постигат целите си, да създават приятелства и връзки, да бъдат успешни в работата и живота си. Постоянният хроничен негативизъм блокира щастието и води след себе си лавина от стресиращи обстоятелства, сякаш вселената се опитва да ви изпрати онова, за което постоянно мислите.

Хората, които са потънали в комплекса на жертвата също могат да изпитват и комплекса на мъченика, при който човек активно търси конфликти и демонстрира чувството, че е преследван, че е мачкан и неоценяван от околните. Стреми се всячески да запази статута си на жертва и се идентифицира с този образ.

Негативни мисли, които ни отделят от любовта

Ако се припознавате в някои от тези описания, вижте кои са признаците на комплекса на жертвата и преценете дали вие страдате от него. Ако е така, опитайте се да промените нагласата си към живота, гледната си точка и енергията, която изпращате към другите и света около себе си. Ще се изненадате каква промяна ще усетите.

1. Не предприемате действия за нищо или се отказвате.

2. Липсват ви самочувствие и самоувереност.

3. Позволявате на другите да контролират живота ви.

4. Позволявате на негативните вярвания за себе си да саботират изборите в живота ви, които правите.

5 начина да елиминирате негативните мисли

Още по темата

5. Изчерпвате себе си, докато най-накрая поискате помощ.

6. Страдате, че не живеете собствения си живот. Живеете в самосъжаление.

7. Намирате си извинения за това защо се отказвате от разни неща.

8. Имате саморазрушително поведение и отношение към себе си.

9. Самонаказвате се, критикувате се за абсолютно всичко, като по този начин си вредите много жестоко.

4 неща, които се променят, след като премахнете негативността

10. Винаги някой друг е виновен. Никога не анализирате собствените си грешки.