Съветите от близки и приятели са полезно нещо дотолкова, доколкото съумявате да се вслушвате избирателно в тях. Не всеки съвет е правилен за вас. Някои дори са изцяло излишни, защото са дадени от тесногръди хора, които по-скоро биха спрели развитието ви с погрешните си съвети, отколкото да ви помогнат.

Сайтът Brightside.com е събрал няколко именно такива типове съвети, които не бива да следвате, ако наистина искате да откриете щастието в живота си.

Съвети за любовта и брака от двойки, женени от 50 години

„Подкрепяй съпруга си каквото и да се случи.“

Този съвет е добър дотолкова, че да засвидетелствате обичта и подкрепата на човека, с когото сте избрали да изградите семейното си бъдеще. В дългосрочен план обаче тази стратегия е вредна както за вас, така и за него и за брака ви, защото без градивна критика и честно изказване на мнение съпругът ви няма да има стимул да се развива, а вас ще започне да приема за даденост.

„Прави каквото ти харесва и каквото обичаш. Така няма да се налага да работиш и ден през живота си.“

Би било страхотно да имаме професия, която не считаме за работа, а за наше призвание. Щастливците, които се занимават с професията, която им дава безкрайно удовлетворение са наистина благословени. Но понякога е по-добре да погледнем на живота от прагматичната му страна и да помислим два пъти преди да вземем решение да се занимаваме с нещо, с което няма да можем да живеем нормален живот.

Съвети за живота от 30-годишните

Работата е предимно инструмент за печелене на пари. Извън работата можете да се занимавате с любимите си хобита. Ето защо не всеки, който обича филмите става режисьор. А пък онзи, който все пак е станал режисьор заради любовта си към киното, невинаги е добър в това, което прави.

„Винаги слушай сърцето си и следвай мечтите си.“

Звучи наистина много романтично и идеалистично, но не и реалистично. Психолозите напомнят, че много хора не са в състояние да оценят обективно миналия си опит и да извлекат нужните поуки от него. Така допускат едни и същи грешки отново и отново в живота си, лутайки се в търсене на щастие, любов, професионално израстване.

Затова понякога е по-добре да притъпите емоционалните си пориви и да помислите по-прагматично. Бъдете самокритични, но само до степен, в която да си помогнете, да си дадете тласък напред. Прекалената самокритичност има обратен деградивен ефект.

Съвети от секс терапевт за незабравими моменти в спалнята

Още по темата

„Омъжи се сега. Любовта ще дойде после. Той е добър избор и е грижовен.“

Когато обаче става въпрос за любов няма как да постъпите изцяло прагматично. Нужно е да слушате и сърцето си. Компромисните бракове, в които предпочитате да се омъжите/ ожените за човек, който е „добра партия“ много често са обречени на провал. Брак без любов изначално не вещае нищо добро.

„Живей всеки ден сякаш ти е последен.“

Вярно е, че хората имаме многобройни страхове и съмнения, които ни възпират да правим нещата, за които мечтаем. Но също така е вярно, че и безразсъдното живеене ден за ден може да ни попречи както да сме истински щастливи, така и успешни.

Най-лошите съвети в любовта, които пречат на щастието

Подобни съвети могат да ви предразположат и тласнат към прахосничество, към безразсъдно впускане в приключения, които ще ви донесат моментно удовлетворение, но в дългосрочен план може да ви накарат да съжалявате някой ден.