Свободно време

Защо се смеем в ситуации, които не са смешни?

Смехът в трудни, конфузни или дори траурни моменти е реакция на нервната система

26.02.2021г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Случвало ли ви се е да се смеете, когато някой падне на земята или дори когато сте на погребение? Има изключително много ситуации, в които смехът е последната уместна реакция, която би трябвало да се появи у вас, но той все пак напира? Защо се случва това? Няма как да не се запитате дали не сте лош човек. Околните вероятно също биха си помислили, че нещо ви има.

Всъщност ви няма абсолютно нищо. Нервният смях реално изобщо не е смях. Когато той избухне от устата ви в травмиращ или неудобен, сериозен момент, това ви кара да се чувствате неловко, въпреки че не можете да го потиснете. В някои случаи този нервен смях наистина е неконтролируем, но въпреки това има начини да се опитате да го овладеете.

Знаете ли, че... жените се смеят повече от мъжете?

Това е емоционална реакция

Преди всичко смехът в неподходящи ситуации е емоционална реакция на нервната система. Това не означава, че сте луди или че сте безчувствен лош човек. Може да се каже, че това не е истински смях, защото е резултат от механизъм на нервната система, който се отключва в стресови ситуации и има за цел да намали тревожността и внезапния прилив на стресови хормони. До голяма степен този неуместен смях е начин да се отърсите възможно най-бързо от прилива на хормони на стреса.

Оближете устните си и ги захапете

Тази техника помага да потиснете порива за смях в неуместни ситуации. Опитайте да вдишате дълбоко въздух и да издишате, ако се налага дори по-шумно от нормалното. Можете да захапете леко и езика си, ако това ще ви помогне.

Защо смехът е най-доброто лекарство?

Щракнете с химикалката

Ако разполагате с химикалка, направете онова досадно нещо, което вероятно в други ситуации би ви подразнило, ако някой друг го направи – щракнете с химикалката. Щракащият звук може да помогне на мозъка да се откъсне за момент от механизма, отключващ смеха и да ви помогне да го потиснете.

Свързани статии

Съсредоточете се върху някой цвят наоколо

Когато усетите, че ще се засмеете в неподходящ момент, харесайте си цвят наоколо или някакъв предмет и съсредоточете погледа си там. Опитайте се да не мислите за ситуацията, която е предизвикала неуместния смях. Загледайте се продължително в цвета или предмета, за да разсеете мозъка си.

10 добри причини да се смеете по-често

Изпейте си песен наум

За да не изглеждате съвсем луди за околните, изпейте си песен наум, която да ви помогне да се успокоите. Няма значение коя песен ще пеете и не е нужно да е предварително замислена или с успокояващ текст. Важното е моментално да започнете да мислите за текст и мелодия, за да отвлечете мозъка и нервната система от проблемната ситуация.

Коментирай