Свободно време

Трикове, с които да разберете дали някой ви казва истината

Как да разпознаете лъжеца

25.03.2021г. / 08 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето хора лъжат. Някои го правят с користни цели, за да получат облаги, за да скрият лошите си дела. Други изричат лъжи, за да предпазят близките си от вреди, за да спестят тревогите им. Лъжите невинаги са негативни. Понякога са необходимост, която спасява отношенията и връзките между хората във всичките им форми.

Как лъжат различните зодии

Каквато и лъжа да сте чули без значение дали е изречена с добро намерение или не, може да ви се прииска да узнаете истината. Ето няколко трика, с които да успеете да разберете дали човекът срещу вас ви казва истината или не.

Помолете го да разкаже историята отзад напред

Когато нещо се е случило точно така, както събеседникът ви го разказва, а не го измисля и украсява, той е наясно с последователността на събитията. Затова не би било проблем за него да разкаже историята отзад напред. По това ще си проличи дали лъже или не.

Използвайте елемента на изненадата

Ако смятате, че човекът срещу вас ви лъже или не казва цялата истина, изненадайте го с неочаквани въпроси. Попитайте нещо конкретно, което смятате, че ще ви даде насока дали ви лъже или не. Ако го хванете в капан, реакцията му ще ви подскаже.

10 признака, че гаджето ви е патологичен лъжец

Уверете се дали историята е ясна

Когато човек лъже, обикновено подробностите в историята куцат, освен ако ги е премислил последователно. Обърнете внимание именно на малките подробности. Слушайте активно и се опитайте да хванете несъответствия. Наблегнете именно на тях, когато задавате уточняващи въпроси. Историята издиша, ако подробностите са твърде малко или са объркващи.

Следете за фалшива усмивка

Лицето на събеседника ви може да ви подскаже наистина много. Вгледайте се в него и следете за фалшиви усмивки и изкуствени мимики с очи, които издават, че не казва истината. Стиснатите устни, присвитите очи са признаци на фалшива усмивка, която е по-скоро поза, отколкото реална реакция.

4 зодии, които не умеят да лъжат

Задайте един и същи въпрос в различни варианти

Когато някой лъже, лесно ще се обърка при задаване на уточняващ въпрос, който води към една и съща цел. Колкото и изпечен лъжец да стои срещу вас, ще можете да разберете дали казва истината, като го обстрелвате с въпрос, модифициран по няколко различни начина, но целящ една и съща крайна цел.

Внимавайте за промени в гласа

Когато човек не казва истината, тонът на гласа се променя. Изменя се и скоростта на говорене. Обикновено повечето хора започват да говорят по-бързо, когато лъжат, но има и такива, които забавят говора, за да премислят съчинената история. Следете за такива изменения, както и за промени в тембъра.

Забавя ли отговорите

Когато човек лъже, той може да се обърка за момент от въпросите ви и да забави отговорите, докато ги обмисли. Ако някой продължава откровено да ви лъже в очите е много вероятно да досъчинява историята си на момента, заради което не само говорът му да се забави, но и отговорите на вашите въпроси.

Коментирай