Свободно време

3 въпроса, които да си зададете, когато търсите промяна

Какво ми пречи?

27.04.2021г. / 12 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Промените са част от нашия живот, дори и да не го забелязваме. Днес решаваме, че искаме да сменим прическата, хрумва ни идеята да се запишем на обучителен курс, за да повишим своята квалификация, искаме да започнем да се храним по-здравословно, искаме да приключим връзка или отношения, които не ни носят нищо положително и т. н.

Без значение каква е промяната, която искаме да осъществим, трябва да си зададем следните 3 въпроса:

Какво ме мотивира?

Това е водещият въпрос. Лесно е да си кажем какво да не правим, например ако сме решили да сваляме излишни килограми. Въпреки това, когато си казваме какво да не правим, ние не се фокусираме върху това, което искаме да правим. Ето един пример: не спираме да си повтаряме „Не мисля за шоколад, няма да ям от него в продължение на седмици“. Какво се случва, когато правим това, дали по-малко мислим за любимото ни лакомство? Всъщност не. Постигаме точно обратното.

Мотивиращи мисли за повече щастие

Ето защо, вместо да се опитваме да не мислим за нещо, което знаем, че не е полезно за нас, трябва да започнем да изследваме нещата, за които искаме да мислим, и посоката, в която искаме да се движим.

Единственият начин да останем в посоката на така желаната промяна е да се фокусираме върху причините за нея. По-разумно е да се запитаме какво ни мотивира, да изброим поне 3 причини, които ни карат да пожелаем да променим нещо.

Тест: Три елфи разкриват каква жена сте

Какво ми пречи?

Промяната не е линеен процес и не се случва бързо. При нея има върхове и спадове. Понякога се случва с големи скокове, друг път с малки постоянни стъпки напред. Ето защо трябва да сме честни към себе си и да не си обещаваме нереалистични срокове, а да бъдем мотивирани да не спираме. След като знаем, че промяната не е линеен процес идва ред на това да помислим какви са възможните бариери пред изпълняването на нашата цел.

Свързани статии

Анализирайте всички мисли, външни събития и фактори, хора, които по някакъв начин ви създават стрес и ви пречат. Ето няколко примера: чувство на мързел, лошо време, скука или демотивиращи мисли като „какъв смисъл има?“, „няма да се справя“, „не се справям“ и т. н. Бариерите са естествена част от промяната, а щом ги изпитваме, означава, че сме на прав път. Как да се справим ефективно с пречките?

6 неща, от които не се нуждаем, за да сме щастливи

Какви са потенциалните решения, които бих могъл да приложа за справяне с бариерите?

Всеки от нас е преминал през малки и по-големи промени. За някои от тях сме изградили своя тактика. В желанието си да осъществим новата промяна можем да ползваме работещи похвати. Не бива да забравяме, че последователността, спазването на някакъв вид график, режим, споделянето за положителните страни на въпросната промяна ни мотивират да не се отказваме, дори когато ни е трудно.

Коментирай
Здраве и красота