Свободно време

Как да се справите с хора, които изцеждат енергията ви

Какъв е правилният подход към енергийните вампири

23.06.2021г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки е имал поне по един приятел, близък или колега, който непрекъснато се оплаква, търси внимание, а не дава нищо в замяна. Такива хора винаги изискват утеха от вас, а не ви отвръщат с емпатия, когато вие имате нужда от тяхното рамо. Разговорите с тях ви се струват безкрайни, а след това имате ужасно главоболие.

Как да познаем „многострадалната Геновева“ сред нас

Това са така наречените енергийни вампири, с които се сблъскваме всеки ден и които интуитивно откриват емоционални и съпричастни хора, от които да се възползват.

Как да се справите с енергийните вампири? Как да направите така, че да спрат да изцеждат енергията ви?

Не се опитвайте да им предложите решение

Когато енергиен вампир дойде при вас с проблемите си, започне да ви ги разказва надълго и нашироко, не му предлагайте решение. Не е нужно да играете ролята на терапевт или родител, пише сайтът Brightside.com. Насърчете го сам да намери решението за себе си, а вие просто му предложете да го изслушате. Най-доброто, което можете да направите, е да оставите човек сам да се справи с проблемите си, особено ако вече сте сигурни, че той е енергиен вампир. Този тип хора се нуждаят именно от това – някой друг да се занимава с проблемите им без те да се стараят да ги решават.

5 общи черти, които токсичните хора имат

Предложете му да потърси професионална помощ

Когато покажете на енергиен вампир, че трудно може да се възползва от вашата енергия, като му предложите да потърси специализирана психотерапевтична помощ, ще видите как той бързо ще се отдръпне сам. Много често такива хора дори нямат реални проблеми и добре го знаят. Те преекспонират ситуацията си пред другите, за да събират съчувствие, подкрепа, да черпят някакви дивиденти от това.

Ограничете контактите си

Най-добрият начин да се справите с енергийните вампири е да ограничите контактите си с тях. Те източват енергията ви и дори могат да влошат здравето ви в дългосрочен план и при постоянно общуване. Колкото по-малко контактувате с такъв човек, толкова по-малко ще бъдете засегнати.

5 причини да оставате в токсична връзка, дори да знаете, че е такава

Поставете граници

Ако искате да запазите здравето и психиката си от емоционалния вампир е много важно да поставите ясни граници между него и вас. Той трябва да усети, че не сте отворена книга за него. Не му давайте обяснения. Не изслушвайте докрай всичко, което има да ви казва. Не споделяйте интимна информация с него, за да не я използва срещу вас. Колкото по-малко знае, толкова по-предпазени ще сте.

6-те типа най-токсични партньори в любовта

Дистанцирайте се

Ако нито една от предходните техники не помага и човекът, с когото имате подобен проблем, не усеща вашите намеци и нагласи, просто се отдръпнете. Дистанцията ще ви помогне да ограничите поглъщането на енергията ви във всеки смисъл на това понятие.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
kato ne znayat kak da se darjat e takaaaa lesno e da drankas samo dtan dran
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )