Свободно време

5 психологически правила за повече щастие

Силата на избора

09.08.2021г. / 09 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би няма човек, който да не търси щастието в живота си, питайки се как да го постигне. Професор Мартин Селигман, който е един от основателите на позитивната психология, е провел редица проучвания и достига до извода, че има някои психологически правила, които ни помагат да извадим на преден план совите силни страни и така да постигнем щастие.

Вижте някои от тях. 

Правилото на огледалото 

Това е много лесно правило. Всеки един човек, особено тези, с които комуникирате най-често са вашето огледало. Тези хора отразяват вашата личност, черти на характера.  Всички качества, на които се възхищавате най-много или ви отблъскват, дразнят, ги има в някаква степен и във вас самите. Например, ако някой се отнася с неуважение към вас, то тогава вероятно и вие постъпвате спрямо другите хора по този начин. Затова, психологът ни съветва, ако искаме да променим някои неща в отношенията си с хората, да започнем от себе си. 

6 знака, че се нуждаете от емоционален детокс

Силата на избора

Ако се замислите голяма част от това, което ни се случва е плод на нашите избори. Какво кафе да пием, как се храним, дали спортуваме или не, как реагираме на лошите ситуации и т.н. Избираме своите приятели, както и куп други неща, които формират живота ни.

Вярно е, че няма как да изберем своите роднини, родно място, лошата среда, в която сме били поставени като деца, нито загуба на скъпи хора. Но има много неща, за които се налага ние да избираме и е важно как го правим. Важно е нашите избори да ни водят в повечето случаи към положителни събития и щастие, дори да става въпрос за кардинални решения. 

Как да се справите с хора, които изцеждат енергията ви

Силата на грешките

Кой казва кое е правилно за нас и кое не? Често нашите избори не се харесват на другите, но може да се окажат полезни за нас. Когато обаче се случи да допуснем грешка, не бива да забравяме, че всеки има право на това. Следва да анализираме и да помислим какво можем да предприемем, за да не ги допуснем отново. 

15 мантри за всеки ден

Ефектът на зависимостта

Никой нищо не ви дължи, но бихте могли да сте добри и емпатични, без да очаквате нищо в замяна. Добрината и грижата са дела, за които не бива да търсим отплата от другите. 

Свързани статии

Не забравяйте все пак, че има моменти, в които е напълно приемливо да кажете „не“ и не бива да се оставяте някой постоянно да иска нещо от вас или пък да ви кара да се чувствате вие длъжни. Това няма да ви направи щастливи. 

Силата на оптимизма

Едно от най-важните психологически правила. Не бива да пренебрегвате малките неща, които ви заобикалят, не мрънкайте постоянно. Вижте красотата на природата, усетете аромата на кафето и чай, а не ги приемайте за даденост и напитката, която пиете всеки ден. Усетете света край вас, търсете позитивизма, хубавите преживявания, които са често в малките неща. Оптимизмът също често е избор. 

Снимка: istock

По материали от brightside.me

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
за мен ( преди 2 години )
Той получи цялата моя обич и грижа, за мен останаха болката и сълзите нощем... Кога ще отмине тази болка? Тъжно е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
nik ( преди 2 години )
Знам, че не трябва да съдя хората в живота си, и адски боли, когато виждаш, че те приемат за даденост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
ednoto e da imam rabota za da si posre6tam nujdite , drugoto pravilo e da moga da use6tam liubim 4ovek do men - da go nagu6kam i da znaia 4e sme dvama vupreki tejkia jivot poniakoga. znaia kogo obojavam i kak go 4akam . no ne ponasiam kogato mi probutvat zamestitel...kato tozi s kogoto ot 10 godini sum razdelena .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар