Свободно време

3 начина да се справите с контролиращи хора в живота си

Защо е важно да не позволявате някой да ви контролира

29.10.2021г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Контролиращите хора могат да се появят в живота ни от различни страни. Могат да бъдат наши партньори в любовта, приятели, колеги, роднини и близки хора от семейството. Общуването с тях може да се превърне в истинско предизвикателство, пред което е изправена вашата личност.

5 признака, че сте контролиращ партньор

Едно от най-важните неща е да осъзнаете навреме, че контролиращ човек се опитва да се намесва в начина ви на мислене и да влияе върху действията и решенията, които взимате. За да се справите с неговото влияние, вижте какво трябва да направите, според експерти, цитирани от mindbodygreen.com.

1. Говорете направо.

Когато става дума за конфликт или ситуация, в която не се чувствате добре по някаква причина, директното общуване е един от най-добрите начини за справяне с проблема. Ако в обкръжението си имате човек, който се опитва да ви контролира, намесва се в начините ви да се справяте с живота си, говорете с него направо. Не говорете със заобикалки и забравете за намеците. Контролиращите личности трудно ще се откажат от природата си на дърпащи конците хора, затова действайте направо. Покажете на този човек, че знаете какво прави, че не сте съгласни с това и че искате да регулира поведението си, ако иска да продължите да общувате.

10 признака на контролиращия партньор

Опишете точно проблема. Обяснете емоциите си и това как точно ви кара да се чувствате с поведението си. Предложете решение на проблема. Поискайте решение и от човека. Докато продължавате да мълчите, нещата няма да се променят.

Ако връзката с контролиращ човек все пак ви е скъпа и ценна, и не искате да я прекратявате заради поведението му, опитайте се да намерите път един към друг, без да се наранявате взаимно. Ако човекът срещу вас също иска да работите върху отношенията си, нещата могат да се подобрят.

Кои са най-контролиращите зодии

Свързани статии

2. Поставете граници.

Поставянето на граници е много ключов момент в общуването с контролираща личност. Той или тя със сигурност ще се опитат да ги нарушат, защото в природата им е да навлизат навътре в психиката и ежедневието на хората, подлежащи на техния контрол. Ваша задача е да установите границите между вас и контролиращата личност, и да се стараете да не позволявате те да бъдат прекрачени. Бъдете последователни и не отстъпвайте. Бъдете по-твърди в изявленията и исканията си към тази личност. Отстъпването е грешна стратегия, според доктор Шефали Цабари, клиничен психолог, цитиран от mbg.com.

7 знака, че партньорът ви е контролиращ

3. Бъдете наясно кога да се отдръпнете.

Ако контролиращият човек в живота ви не се поддава на никакви методи от ваша страна, прекрачва границите, които сте поставили въпреки разговорите ви, знайте кога да си тръгнете. Щом не можете да се справите с такава личност, това ще навреди само и единствено на вас. Опитите за контрол над мисленето и живота ви от страна на контролиращата личност в крайна сметка ще ви направи нещастни, неуверени в себе си, някои хора са склонни дори да изпаднат в депресия под постоянното влияние на контролираща личност в живота си, особено в близкото обкръжение.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
ha ha nikogone kontrolirame i nemame namereniiee no sto se otnasya do nas samite sasto nema da pozvolim da ni manipolirat i opiti da se macim da vkarame covek vav pat koito e protiv vilyata nema da stane nemoje da pr 50 godisen harakter niti nie sme tragnali da promenyame nykoi koi kato mu e hubavo da jivee men ne me interesuva koi kak jiveee takaceeeee
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 2 години )
postavila sum i granci , govoria napravo . no kontrolut e ujasen , a i do iznudvane stigat vurhu men . taka 4e se distancirah na max kolkoto moga . ako i tova ne pomogne- moga da si trugna . vsi4ko si ima re6enie . niamam navik da ostaviam da me vodiat za nosa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар