Свободно време

7 реплики, които манипулаторите използват срещу вас

Не им се поддавайте

02.11.2021г. / 13 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би всеки от нас има човек в живота си, който е нарцистична личност, изкусен манипулатор. Въпреки че знаем, че тази личност е точно такава, всеки път при създала се определена ситуация, най-често сложна, позволяваме на тази личност отново да ни смачка. Манипулаторите имат богат набор от реплики, които вадят като оръжие. Вижте някои от тях, на които да не се поддавате.

„Ти не си добре, не съм направил/а това.“

Манипулаторите никога не биха признали своите грешки. Вместо това ще отрекат, прехвърляйки вината върху вас, за да поддържат версията си. Те ще използват онзи метод, който ви кара да започнете да се съмнявате в правотата си.

3 начина да се справите с контролиращи хора в живота си

„Другите бяха прави за теб.“

Манипулаторът обича да кара другите да се чувстват виновни. Често могат да вмъкнат в разговор с вас чужди думи или да си измислят, че някой е казал нещо негативно за личността ви. Всичко това, за да се почувствате гузни от решението, което взимате и да се откажете от него.

„Не мога да си представя живота си без теб.“

Тези думи може да чуете и от нарцистичен партньор в любовната ви връзка. Такъв тип личности също си служат с манипулативни похвати. Може би ви е съвсем ясно, че този човек е малко вероятно да изпитва истинска любов, а по-скоро се опитва да постигне определена цел.

4 ползи от игнорирането

„Ти си единственият/единствената, който/която не ме разбира!“

Манипулаторът използва тези думи, за да наложи контрол върху вашите мисли и действия, така че да действате според неговите желания. Ако решите да говорите за собствените си емоции, да споделите вашата гледна точка, ще ви постави в позиция, в която не вниквате в неговите проблеми.

8 въпроса, с които да разгадаете другите

„Правя това, защото ме е грижа за теб/нас.“

Абсолютна лъжа! Манипулаторите обичат да създават фалшиво усещане за комфорт в другите и няма значение дали това е ваш приятел, роднина, колега, шеф или партньор във връзката. Те умело се преструват, че ги е грижа за вашето благополучие, докато в действителност не е така и не полагат никакви усилия вие да сте щастливи.

Свързани статии

„Ти си толкова чувствителен/чувствителна!“

Това е още една тактика към вас, с която иска да ви накара да се чувствате зле със себе си, да се срамувате от емоциите си, да не си позволявате повече да ги показвате. Съответно, вие оставате с усещането, че манипулаторът е прав, че вашата емоционалност проваля всичко.

5 утвърждения за повече щастие

„Аз толкова се жертвах за теб!“

Нарцистичните манипулатори ще положат всички усилия, за да убедят целия свят колко са жертвени, колко добри страни имат. Те винаги говорят за себе си като за личности, които не грешат, фалшиви са във връзките си с роднини, любим човек, колеги. Демонстрирайки постоянно колко са невероятни, те ще ви накарат да се съмнявате в собствената ви стойност, че не давате достатъчно от вас, че сте егоисти.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 2 години )
oo...da.... tova e moe ejednevie - ot komplimentite do uprecite .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар