Свободно време

7 знака, че сте зряла личност

Приемате себе си такива, каквито сте

10.11.2021г. / 05 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво прави една личност зряла? Годините, на които е, може би си мислите? Всъщност не. Може да сте много по-зрели от хора, които са по-възрастни от вас. Зрелостта се крие в някои черти на характера и поведението, които сме усвоили. Ето някои от тях.

Да умеете да контролирате собствените си емоции

Това е признак и на емоционална интелигентност. Да знаеш кога и как да владееш емоциите си е показател, че сте си зряла личност. Това означава, че не бихте позволили на емоциите да ви водят и не реагирате по разрушителен начин.

Как да контролирате гнева си

Поемане на отговорност за себе си и действията си

Нашите избори водят след себе си определени последствия, както за нас самите, така и за хората край нас. Само една зряла личност може да се грижи за себе си, за собственото си щастие, без да изисква от другите. Умее да поема отговорност.

Как да елиминирате миналото

Благодарни сте за това, което имате

Друга черта на зрелия човек е, че той се чувства благодарен за това, което има, а не се оплаква за нещата, които няма. Нищо не приема за даденост, радва се и на малките неща.

Приемате себе си такива, каквито сте

Това е трудно за всеки. Понякога сме твърде критични към тялото си и личността си. Сравняваме се с другите повече от необходимото. Когато обаче достигнем нужната ни зрялост, ние се чувстваме добре със себе си. Усещаме се като пълноценна личност, знаем кои са нашите добри качества, фокусираме се върху тях.

Как да разберете дали партньорът ви е емоционална развалина?

Осъзнавате колко още има да учите

Никой не знае всичко и човек се учи през целия си живот. Но вероятно и вие познавате поне един човек, който смята, че всичко знае и разбира, който е твърде горделив, за да признае чуждите успехи. Това е незряла личност. Зрелите хора са готови да се учат от чуждите успехи, любопитни са.

Свързани статии

Проявявате внимание и добро възпитание към другите

Да си състрадателен, съпричастен, възпитан дори с тези, които не са добре възпитани е признак на зрялост. Ако вие се разпознавате в това описание, може само да се гордеете със себе си.

Скромни сте въпреки успеха

Да си успешен и да останеш скромен не означава да отричаш постиженията си и да демонстрираш ниско самочувствие. Това означава, че знаете как да споделите за вашия успех, без да излиза, че сте заслепени от него, а се отнасяте с уважение и признание и към хората, които са ви помогнали.

Коментирай