Свободно време

5 психологически правила, които могат да ни направят по-щастливи

Ефектът на зависимостта

05.04.2022г. / 12 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за професор Мартин Селигман? Той е един от основателите на позитивната психология, провел значителен брой изследвания, за да докаже, че този вид психотерапия може да помогне на хората да живеят приятен живот. Според него има някои основни правила като правилото за силата на оптимизма, които могат да ни помогнат да бъдем по-щастливи и продуктивни. Вижте някои от тях.

1. Правилото на огледалото

Това е едно съвсем просто правило, тъй като всеки един човек в живота ни е нашето огледало. В някаква степен всеки отразява нашата собствена личност, черти на характера, дори тези, които не харесваме. Характеристиките, които виждаме в хората край нас, могат да ни дадат възможност да опознаем себе си по-добре.

Всички качества, на които се възхищавате най-много или които ненавиждате в другите, са ваши собствени.

10 истини за живота, които не бива да забравяме

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ни, е резултат от изборите, които правим през живота си. Правим избор по отношение на приятели, начин на живот, вяра, като всичко това формира нашата личност. Може да се каже, че ние творим съдбата си в определена степен.

Разбира се има неща, които не сме избирали и не можем да изберем, като членове на семейството си, комбинация от гени, среда, в която сме израснали и възпитани. Това са просто правилата на живота. Някои ситуации обаче могат да бъдат извън нашия контрол, но това не означава, че не можем да изберем как да ги променим впоследствие.

3. Силата на грешките

Всеки може да допусне грешка и не бива да забравяме за това. Понякога се случва нашите вярвания или действия, без значение колко правилни може да мислим, че са те, да не се считат за правилни от другите. Всички имаме право на грешки.

Мощни камъни за защита

4. Ефектът на зависимостта

Още едно важно психологическо правило, което не бива да забравяме е, че никой не ни дължи нищо, но можем да решим да бъдем мили с другите и безкористно да им помогнем. Не е нужно да очакваме нещо в замяна. Разбира се това не означава постоянно да сме на разположение на всеки, неглижирайки себе си.

Свързани статии

Да се научим да казваме „не“ е изключително важно. Но ако имаме постоянно очаквания към другите, така по-често ще бъдем в позицията на разочарованите. Очакванията ни правят зависими.

5. Правилото за присъствие

Колко често мислите за миналото, тревожите се за бъдещето? Всичко това пречи да бъдем щастливи в настоящето. Мислите за миналото и бъдещето водят до депресивни настроения, безпокойство. Ето защо е важно да настроим емоциите, които изпитваме и мислите си в настоящия момент.

По материали от brightside.me

Коментирай