Свободно време

„Биохакинг. Бъди най-добрата версия на себе си“

Д-р Ирина Баранова обяснява как да се вслушваме в тялото си и да избираме точната храна за нас, за да си набавим необходимите полезни вещества и да се преборим с дефицитите

14.04.2022г. / 16 15ч.
Аз жената
Корица: издателство "Ера"

Корица: издателство "Ера"

Здраве, енергия, красота. Всички се стремим към тях. Но знаем ли всъщност как най-добре да съхраним младостта и да подобрим значително качеството си на живот? Първата стъпка е да се справим с дефицитите в нашия организъм. А за това помага така нареченият биохакинг.

Биохакингът е най-новият и популярен метод, чрез който можем да поемем контрол над живота си и да пренастроим организма си така, че да живеем по-дълго и по-щастливо. В основата на биохакинга е умението да се вслушваме в тялото си и да избираме точната храна за нас, за да си набавим необходимите полезни вещества и да се преборим с дефицитите.

Д-р Баранова детайлно описва как съзнателно да изкореним лошите навици и да възстановим здравето си, като внесем конкретни промени в ежедневието и начина си на живот. Учи ни как:

  • да разгадаваме и следваме сигналите на тялото си;
  • да се храним правилно, за да приемаме нужните нутриенти;
  • да компенсираме липсата на жизненоважни витамини, минерали и хормони;
  • да препрограмираме собствените си метаболизъм и биохимия.

И най-важното, чрез тези лесни и бързи биохакове можем навреме да предотвратим множество заболявания. Вашето здраве е във вашите ръце. Започнете грижата за него сега!

Д-р Ирина Баранова е дерматолог и венеролог, съсобственик на мрежа от клиники и основател на първия онлайн курс по биохакинг – нова подобрена концепция за живот.

Откъс

Витамин Д/холестерол, депресия и кожни сигнали
Вече няколко пъти, говорейки за витамин D, споменах и холестерола, с който от години буквално плашат всички хора, загрижени за здравето си. Призовават ни да следим нивото му и да го понижаваме, ако то е високо, и да гълтаме статини - лекарствени препарати за намаляване на липидната концентрация (мазнини и подобни на тях вещества) в тъканите и телесните течности.
За холестерола можем да говорим дълго, това е невероятно сложна тема, която привлича вниманието вече на няколко поколения медици. Още повече че става дума за здравето на хората, които страдат от сърдечносъдови заболявания, а в наши дни те са основната причина за летален изход и инвалидност по цял свят. В определен момент именно холестеролът беше обявен за враг № 1 на кръвоносните съдове, а словосъчетанието „холестеролни плаки“ днес вече го знаят дори и учениците.
Впрочем, да се върнем на въпроса за статините. Натис­кът за понижаване на нормативните стойности за нивото на холестерола, който се осъществяваше в продължение на няколко години, беше резултат от влиянието на фармацевтичните гиганти - тъй наречените „Биг фарма“. След тяхната намеса продажбите на статини нараснаха като бухващо тесто с мая.
В рамките на този обзор само ще отбележа, че холестеролът не е враг, той е приятел. Съдовете не се увреждат от холестерола, а от хомоцистеина - вещество, което се произвежда от организма, и то особено активно, ако страдате от авитаминоза. Производството му се активизира при недостиг на фолиева киселина (витамин В9), на витамините В1, В6 и В12. Високото ниво на хомоцистеин (над 8 микромола на литър) означава риск, при това доказан, от настъпване на сърдечносъдови цаболявания, тоест инсулт и инфаркт. Той разрушава вътрешната стена на кръвоносния съд, а холестеролът „закърпва“ дупката, създавайки плака.
Никой и не споменава, че плаката всъщност е нещо прекрасно. Става дума за това, че конвенционалната медицина не предлага нито да се изследва нивото на хомоцистеина, нито прави усилия да го понижава. Тя предлага да се гълтат статини, които убиват половите хормони, тъй като техният източник е холестеролът; освен това статините блокират синтеза на витамин D (а нали помните, че той регулира обмяната на холестерола) и на коензим Q10, катастрофално засилвайки инсулиновата резистентност, тоест липсата на реакция от страна на организма към инсулина. Или с други думи, такава „грижа“ за здравето на сърцето и кръвоносните съдове може да причини колосална вреда.
Но да се върнем на темата за значението на витамин D за човешкия организъм. Вече е доказано, че той е основният витамин с антиракови и антидепресивни свойства. Хроничният дефицит на витамин D в ранна детска възраст е свързан с висок риск в бъдеще от захарен диабет, затлъстяване, автоимунни, онкологични, сърдечносъдови, атопични заболявания, псориазис, възпалителни болести на червата.
Витамин D влияе буквално на всички органи. Той участва в активирането на повече от 2000 гена и различни реакции в човешкото тяло. За недостига му свидетелства лишената от блясък, чуплива коса, сухата кожа. Изобщо кожата е основният показател за дефицит на витамин D. Защо е така?
Кожата е тъкан. От нея е ушита онази вълшебна рокля, която носите постоянно. Носите я и в дъжд, и в сняг, и в пек. И денем, и нощем. С настъпването на отоплителния сезон на кожата ѝ става особено трудно. Кремовете не помагат, тя изсъхва и се лющи, зачервява се и става много чувствителна.
Всичко това става, защото организмът изпитва недостиг на витамин D, който регулира калциевата обмяна. Именно безконтролният излишък на калций директно принуждава клетките на кожата към мощна пролиферация, тоест кара ги да се делят твърде бързо. Усиленото им делене - два-три пъти по-скоростно от обичайното, води до лющенето на кожата, тъй като водно-липидната ѝ мантия не успява да се формира, кожата се дехидратира и изсъхва. Раздразнението се увеличава. Лесно се образуват уплътнения и цикатрикси.
Освен това при недостиг на витамин D може да се поя­вят или да се обострят такива дефекти или кожни заболя­вания като пигментни петна, акне (пъпки), атопичен дерматит, псориазис, розацея и др.
Недостигът на витамин D не само се набива на очи, той може да се долови и с ушите. Да, точно така! Когато ор­га­низмът изпитва недостиг от това толкова важно вещес­тво, веднага ни съобщава... собственият ни глас. Той става старчески, нисък, дрезгав в резултат на саркопения (атрофия и отслабване на мускулите). Профилактиката на този процес включва поддържане на хормоналното здраве, тоест контрол на стойностите на витамин D и на стероидогенезата, както и здравословно хранене.
Тъй като неведнъж споменах, че витамин D влияе директно върху синтеза на стероидните хормони, ще посоча и това, че недостигът му в организма води до отслабване на либидото. Човекът е настроен да се размножава (а желанието за секс представлява осъществяване на природния инстинкт да остави свое потомство) само тогава, когато има от какво да живее, тоест когато са премахнати основните дефицити. Освен това при жените, изпитващи недостиг на витамин D, се наблюдава ярко изразен предменструален синдром.
Стероидните хормони се синтезират не само от половите жлези, синтезират ги и надбъбречните жлези. Това са тъй наречените кортикостероиди. Те имат антистресово, противошоково, имунорегулиращо, противовъзпалително, антиалергично действие. Но ако организмът изпитва недостиг на витамин D, то тези ефекти няма да се проявят в достатъчна степен.
От казаното следва, че ако имате панически атаки, ако ви връхлитат депресия, апатия, ако ви сполитат мисли и намерения за самоубийство, то тогава най-вероятно имате нужда да попълните дефицита от витамин D.
Между другото, неотдавна един известен психолог и блогър беше диагностициран с дефицит на витамин D, който се оказа и основната причина за тоталната му депресия.

На книжния пазар от 19 април 2022 г.
Обем: 240 стр.
ISBN: 978-954-389-681-3
Издателство: „Ера“
Корична цена: 17 лв.

Коментирай