Свободно време

10 неща, които не трябва да правите в леглото

Пречат на съня и качествената почивка на организма

21.10.2022г. / 19 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Играете на видеоигри.

Любим навик на много хора е играенето на игри в леглото преди заспиване. Възбудата, която игрите и светлините от екрана, и бързо сменящите се анимационни графики причиняват, пречат на заспиването и пълноценния сън. Преди лягане мозъкът и тялото се нуждаят от спокойствие и релакс, което игрите определено не носят.

Защо не трябва да ядете сирене преди лягане?

7. Мъчите се да заспите насила.

Сънят е важен и трябва да се случва по натурален път. Ако обаче не можете да заспите лесно, въпреки че сте изключили всички устройства, изгасили сте лампата и сте си осигурили тишина, не се измъчвайте. Стоенето будни в леглото също не е добра опция. Така сънят може да се влоши още повече. Вместо това опитайте да намалите стреса, който се е събрал в тялото ви. Налейте си например чаша топло мляко. В него се съдържа триптофан, който стимулира синтеза на мелатонин и успокоява нервната система.

8. Слушане на музика.

Слушането на музика е успокояващо, но не и в леглото и определено не преди сън. Наслаждаването на музиката преди лягане пречи на заспиването, защото в мозъка се освобождава допамин, който е стимулант, а не релаксант. Той повишава телесната температура, приповдига настроението, ускорява сърдечната честота, а крайният резултат е бодрост.

10 причини да спите голи

9. Хапвате преди лягане.

Храненето преди лягане е лош навик, който пречи на съня. Малко са храните, които са полезни преди лягане и в повечето случаи те не влизат в списъка ви с любими закуски преди сън. Ако сте свикнали да хапвате чипс, шоколад, пуканки или каквото и да е лакомство преди лягане, трябва да знаете, че това влошава качеството и продължителността на съня, освен че ви предразполага и към напълняване.

10. Пиете чай.

Може би сте чували, че чаят успокоява и спомага за заспиването. Това обаче се отнася само до някои видове чай. Ако пиете плодов или черен чай, те ще ви енергизират и ще ви събудят, а няма да ви помогнат да заспите. В тях се съдържа кофеин, който стимулира бодростта. Вместо това изберете чай от лайка или мента, лавандула или мащерка, които са добри помощници в заспиването.

Храни, които улесняват заспиването

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
Свободно време