Свободно време

10 неща, които не трябва да правите в леглото

Пречат на съня и качествената почивка на организма

21.10.2022г. / 19 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Леглото е уютното място, в което се сгушваме и се приготвяме за сън. Понякога обаче именно там правим неща, които не трябва да правим, защото пречат на съня и спокойната почивка на организма и мозъка. Много хора намират за успокояващо и предразполагащо към сън да се ровят в телефона си, да гледат телевизия, дори да играят на игри. Други обичат да се хранят в леглото преди да заспят, някои пък слушат музика. Всички тези и още действия не само не предразполагат към сън, а му пречат, което се отразява върху всички процеси в тялото.

Какво се случва, ако медитирате всяка вечер преди сън

Кои са нещата, които никога не трябва да правите в леглото? Ето 10 от тях:

1. Спане в определени пози.

Ако спите в неудобна поза или сте прегърнати с партньора си по начин, който предполага неспокоен сън, това пречи на качествената почивка. Неудобната поза пречи на тялото да активира и изпълнява определени функции, които са жизненоважни и надхвърлят далеч това просто да се наспите. По време на съня се случват множество функции в организма, които имат значение за общото здраве. Ето защо добрата поза за сън е толкова важна.

2. Държите чаша с вода до леглото.

Може да обичате да държите чаша с вода на нощното си шкафче, защото ожаднявате през нощта, но не е добра идея да го правите. Пиенето на течности през нощта води до чести събуждания заради позиви за уриниране. Прекъсването на съня е противопоказно.

4 неща, които никога да не правите преди лягане

3. Поглеждате часовника.

Ако се събудите през нощта, опитайте се да се въздържите от това да поглеждате колко е часът. Поглеждането на часовника ви разсънва допълнително и затруднява повторното заспиване. Запалването на лампата или екрана на телефона активира центрове в мозъка, пречещи на съня.

4. Гледате телефона си.

Синята светлина от електронните устройства блокира синтеза на мелатонин – хормонът на съня. Когато използвате телефона си в леглото, мозъкът ви бива стимулиран от светлината, което удължава процеса на заспиване.

5. Гледане на филми и телевизия.

Някои хора погрешно смятат, че гледането на филми или телевизия преди лягане им помага да заспят. Това лъжливо усещане е причинено от постепенното унасяне, докато гледате нещо. Всъщност светлината от монитора или телевизора също блокира синтеза на мелатонин, подобно на светлината от телефона. Така макар да задремете или да се унесете, сънят ви не е пълноценен.

Защо е важно двойките да си лягат по едно и също време?

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )