Свободно време

15 знака за токсично приятелство

Чувствате се физически зле след срещи

02.12.2022г. / 08 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Продължителността на взаимоотношенията ни с нашите приятели зависи от редица фактори. Това какви ще бъдат те в същността си също се дължи на много неща, като характерът е един от тях. Още в детските си години, ние проявяваме определени качества. С напредване на времето тези личностни черти се развиват, някои избледняват. Ситуациите са тези, които разкриват какви сме всъщност. На думи можем да сме много убедителни, че сме прекрасни приятели, че на нас може да се разчита 24/7, но ситуациите са онези, които са тест за казаното от нас.

Има различни типове приятели, но едни от най-натоварващите и донякъде „опасни“ са токсичните. Дали във вашето обкръжение има такива? Вижте 15 признака.

1. Когато вие успявате, токсичният приятел няма да се радва наистина за успеха ви, а ще покаже завистта си.

Какво разкрива позата на седене?

2. Понякога токсичната приятелка или приятел може да прояви ревност, че се срещате с други ваши приятели, че не сте се обадили за срещата, а сте отишли на определено място сами или в друга компания и т. н.

3. Чувствате се изтощени след разговор/ среща с нея/него. Според западния психолог Сюзън Хайтлър, причините за това са психосоматични. Това е така, защото всички системи на тялото са свързани и емоционалният дискомфорт ни кара да се чувстваме физически зле.

3 камъка за баланс на чакрата на слънчевия сплит

4. Понякога или по-често напоследък се опитвате да скриете някакви неща от нея/него. Ако са хубави, за да не ви завиди, ако пък имате проблеми, за да не се зарадва вътрешно за тях.

5. Вашата токсична приятелка или приятел често се опитва да подчертае своите предимства, като ви омаловажава като личност.

6. Копира личния ви стил.

7. Тя/той е твърде драматична/драматичен и говори само за собствените си проблеми.

Лесна мишена ли сте за манипулаторите?

8. Опитва се да бъде по-добра/добър от вас във всичко, карайки ви да чувствате приятелството ви като непрекъснато състезание.

9. Използва ви да сте ѝ/му компания, когато няма с кого да се види, когато се нуждае от определена услуга, предмет, пари и т. н.

7 признака, че мислите със сърцето, не с разума

10. Още един показател, че имате токсичен приятел или приятелка е, че след всяка ваша среща, седмици наред не чувствате необходимост да се виждате и чувате с този човек.

11. Критиката към вас уж звучи градивно, но всъщност цели да ви накара да се чувствате зле.

12. Когато изпаднете в нужда, тя/той „забравя“ какво са ви обещали като подкрепа.

Свързани статии

13. Усещате, или пък някой ви е казал, че тя/той говори зад гърба ви.

14. Когато имате спор или се скарате и двете страни сте по малко виновни, вашата токсична приятелка никога не ви търси първа, не се извинява или го прави така, че да се почувствате зле.

15. Не смятате, че има добри намерения към вас и понякога се притеснявате да не ви създаде интриги с други ваши приятели, с интимния ви партньор.

Снимка: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
ne gledam po takuv na4in na kontaktite si s okolnite ....moje i da iizglejda naivno no imam pove4e doverie .....i si patia ot tova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар