Свободно време

Защо е важно да поставяме себе си на първо място

За повече щастие

22.11.2022г. / 14 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте мисълта „Бъдете до другите, но никога не изоставяйте себе си.“?

От деца ни възпитават на емпатия и грижа за другите и това е нормално, прекрасно и така трябва да бъде. Но сякаш забравят да ни учат да се грижим добре за себе си. Защото вече пораснали, фокусираме вниманието и енергията си към хората около нас и тогава започваме да пренебрегваме себе си.

Започваме да вярваме, че грижата за себе си означава да бъдеш егоист. Опитваме се да „спасим“ всички, жертвайки себе си. Не осъзнаваме, че когато пренебрегваме себе си, ние учим другите как да се отнасят с нас. Дали да са грижовни или да мислят, че сме им длъжни и да очакват отново и отново от нас действия.

10 черти на нарцистичните приятели

Накрая се случва така, че сме недоволни от себе си, твърде критични сме към своето Аз, недоволни сме от живота, липсва ни мотивация, проваляме връзките си, ставаме нервни, уморени.

Защо е важно да поставяме себе си на първо място, да мислим първо за себе си?

По-добра производителност

Грижата за себе си ни помага да се фокусираме в нещата, които наистина имат значение за нас. Поставянето на приоритети ни позволява да се съсредоточим и да насочим енергията си към това, което е важно за нас, извън семейството и приятелите. Това може да е мечта за пътуване, надграждане на умения, бюти терапия и т. н.

Когато поставяме себе си на първо място, ние намаляваме ненужните отлагания във времето, които често не ни позволяват да направим нещо хубаво за себе си или да сбъднем своя цел.

Как да разчитаме езика на тялото

По-добро физическо здраве

Знаете ли, че според учените има два основни типа рефлексни действия – симпатикови и парасимпатикови. Симпатиковият рефлекс е нашият отговор при извънредни ситуации, известен също като реакция на борба или бягство. Изследванията показват, че непрекъснатото стресиране подтиква тялото да реагира с подобни действия. Тази реакция възниква чрез освобождаване на определени хормони в организма като адреналин. Това води до разширяване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и като цяло стресира тялото ни и отслабва имунната система.

Ето защо е важно да се научим да не приемаме проблемите на другите хора лично, да се опитаме да се освободим от тях. Съчувствието е важно, особено за близки хора, но не можем да изоставим себе си, за да бъдем повече фокусирани върху другите. Това вреди на нашето здраве.

6 начина да се погрижите за психичното си здраве

По-високо самочувствие

Редовното отделяне на време за себе си изпраща положително послание към мозъка ни и освобождава ендорфини, които подобряват чувството за самоуважение и увереност. Освен това ни позволява да открием нови страсти, цели, повишава се като цяло желанието да се грижим по-добре за себе си.

Как би могла да изглежда една грижа за себе си?

1. Да бъдете в настоящия момент, а не в миналото или да се тревожите за бъдещето.

2. Следване на здравословен начин на хранене.

3. Редовна спортна активност.

4. Забавление с приятели от време на време.

5. Прекарване на време с позитивни хора.

Свързани статии

6. Поставяне на здравословни граници с другите.

7. Пауза, преди да реагирате в напрегната ситуация – наистина ли искате да влезете в конфликт?

8. Грижа за моето здраве като цяло, без да пропускам профилактични прегледи.

9. Грижа за красотата.

10. Да се отнасяме с много любов към себе си.

11. Да елиминираме токсичните хора от живота си, дори това да са наши близки.

12. Да се наспиваме добре.

Снимка: iStock

Коментирай