Свободно време

Какво причинява депресията и как можем да намалим симптомите й

Смейте се повече

13.07.2023г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се опитаме да обясним какво точно е депресията, вероятно ще изпитаме затруднения. Все пак – всеки може да изпита нейните симптоми и негативно влияние върху организма си. Според популярното мнение: „Депресията е един от най-често срещаните проблеми с психичното здраве и тя често пъти се развива успоредно с тревожността.“

Тя може да бъде лека и краткотрайна или тежка и продължителна. Някои хора могат да бъдат засегнати от това състояние само веднъж в живота си, докато при други, то може да се появява отново и отново. За съжаление, в по-тежките си форми, това психично разстройство може да доведе дори до самоубийство. Този фатален край е предотвратим, ако се обърне внимание навреме и се потърси подходяща помощ и подкрепа.

Какво причинява депресията?

Това състояние може да възникне като реакция на някаква форма на насилие – било то физическо или психическо; при внезапна загуба на близък човек; при насилие в училище; семейни проблеми; домашно насилие и др. Като правило прекалено дългите периоди на стрес могат да доведат до депресия.

Според някои изследвания, причините за нея могат да се предават и по наследствен път или пък понякога си остават неизяснени.

Ефективни билки при тревожност и стрес

Какви са симптомите на депресия?

Най-често хората, които изпитват това състояние, чувстват тъга и загуба на интерес, а това може да доведе до промяна в чувствата и възприятията, както и в поведението. Депресивните състояния могат да причинят редица проблеми както на физическо, така и на емоционално ниво.

Най-честите симптоми на депресията са:

  • Чувство на тъга, празнота и безнадеждност;
  • Внезапни нервни изблици или раздразнителност, които могат да бъдат причинени от незначителни събития;
  • Чувство на тревожност и безпокойство;
  • Забавени движения, говор и способност за мислене;
  • Загуба на апетит и отслабване или прекомерно хранене, вълчи апетит и покачване на тегло;
  • Проблеми със съсредоточаването, концентрацията, паметта;
  • Чувство на безпомощност, вина;
  • Вкопчване върху събития от миналото;
  • Чести самоубийствени мисли;
  • Болки в гърба или главоболие;
  • Проблеми със съня, инсомния или желание за прекалено много сън;
  • Загуба на интерес към занимания, които по принцип носят удоволствие – като например секс, спорт или хоби.

Как да облекчите депресивните състояния?

За да намалите последствията от това състояние, можете да си създадете дневна рутина – нещо като малък план за деня, който може да ви помогне да се върнете към нормалния ритъм на живот. Ако изпитвате депресия, вероятно усещате, че дните ви са едни и същи и дори се сливат в един. Дневното планиране може да ви помогне да се преборите с това.

Поставянето на цели пък може да внесе към живота ви предизвикателства. В началото можете да започнете със съвсем леки задачи (такива, в които знаете, че ще имате успех), като например да измиете чиниите или пък да си вземете душ.

13 щети, които стресът нанася върху тялото ни

Направете нещо различно

Когато сте депресирани, вие се чувствате като в капан. Затова предизвикайте себе си и направете нещо ново – отидете на разходка в парка; посетете близкия музей; седнете на някоя пейка в парка с любима книга.

Когато се предизвикваме да направим нещо различно, това води до химически промени в мозъка и дори може да промени нивата на допамина, който се свързва с удоволствието“, това твърди Иън Кук (психиатър, директор на клинична програма за изследване на депресията към Калифорнийския университет.

20 лесни стъпки за здрава психика

Избягвайте употребата на алкохол

Злоупотребата с алкохол и наркотични вещества е често срещана при хора, които са склонни към депресивни състояния. Вместо облекчаване на това състояние обаче, това може да доведе до още по-голямо задълбочаване на проблемите, тъй като дългосрочната им употреба може да наруши начина, по който функционира мозъкът.

Как различните емоции се отразяват на органите в тялото ни

Опитайте се да преборите негативните мисли

Ако искате да се справите с депресията, най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справите е промяната в начина на мислене. Когато сте депресирани, виждате само негативи. Ето защо можете да опитате следния трик – следващият път, когато мислите нещо лошо за себе си, използвайте логиката си като естествено лечение. Ако например чувствате, че никой не ви харесва, замислете се дали имате наистина реални доказателства за това?

11 знака, подсказващи за депресия

Спете достатъчно

Липсата на качествен сън може да задълбочи депресията още повече. Затова можете да опитате да си лягате по едно и също време всяка вечер. Избягвайте употребата на всякакви електронни устройства вечер – телефон, компютър, телевизор и т. н. След известно време можете да забележите, че тези действия могат да доведат до подобряване на съня ви.

Храни, които да избягвате, ако имате депресия

Забавлявайте се повече

Опитайте се да насочите мислите си към нещо позитивно. Ако трябва, дори се заставете да го направите. Пуснете си смешен филм, посетете комедийна постановка или пък излезте с приятелки.

Изненадващи фактори, провокиращи тревожност

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време