Здраве и красота

13 щети, които стресът нанася върху тялото ни

Не бива да даваме шанс на стреса

16.05.2023г. / 08 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е естествена част от живота и в малки количества има ползи. Но той може да има огромно въздействие върху здравето на човек. Всеки от нас има поне една теория за това как да се справяме в стресови ситуации, как да не даваме шанс на ежедневните случки да ни създават напрежение. Но понякога всичко си остава само теория и някак неусетно вече сме дали свобода на стреса, забравяйки че той нанася големи щети върху организма ни, ден след ден. Вижте 13 от тях.

1. Стресът може да причини болка, стягане или болезненост в мускулите.

2. Вярвате или не, стресът може да повлияе на здравето на сърцето ви. Хормонът кортизол, който се отделя заради стрес и напрежение, може да влоши състоянието на сърцето и белите дробове.

3. Още една вреда за здравето от стреса е появата или влошаването на екзема, розацея или псориазис, сърбеж по кожата, косопад.

10 неща, които си причиняваме сами и повишаваме стреса в тялото

4. Проблеми с храносмилателната ви система, като болка, газове, диария и запек, синдром на раздразнените черва и киселинен рефлукс.

5. Усещане за напрежение и болка в областта на шията, челюстта, главата.

6. Стресът отслабва защитните сили на тялото ви. Това увеличава риска от чести боледувания, влошаване на автоимунните състояния като лупус и други.

10 здравословни причини да се усмихвате всеки ден

7. Закъсняване или пропускане на месечния цикъл. Продължителната липса на цикъл поради стрес също може да доведе до хормонален дисбаланс или състояние, наречено вторична аменорея.

8. Напълняване. Хормонът на стреса – кортизол, може да окаже влияние върху теглото ни. Той е частично отговорен за управлението на метаболизма ни и когато се отдели твърде много от него, може да доведе до забавянето му.

20 лесни стъпки за здрава психика

9. Стресът може да предизвика симптоми на депресия, да бъдем по-апатични към дейности, които обичайно харесваме.

10. Може да причини появата на афти и херпеси.

Свързани статии

11. Стресът може да доведе до намалено желание за секс и до проблеми със сексуалната функция.

12. Повишаване на кръвното налягане и кръвната захар. Това оказва вреди върху сърдечното здраве, а също така увеличава и риска от диабет.

13. Стресът може да влоши респираторни проблеми, като астма, алергии. Според учени, хроничният стрес може да доведе до безпокойство, което може да причини пристъпи на паника и усещане за затруднено дишане.

Коментирай