Свободно време

8 вида граници, които поставяме

Емоционални граници

23.08.2023г. / 12 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за личните граници. Те са като невидими линии, които поддържаме между нас и останалите хора, като приятели, деца, колеги, познати, роднини, любимият ни човек, непознати. Личните граници биват не само физически, но и емоционални. Рядко обаче си позволяваме да поставяме тези лични граници, въпреки че имаме право да изискваме другите да ги зачитат.

Страх, срам, неудобство, може би са сред най-честите причини да покажем на някого, че отговорът ни е „не“, че не ни харесва начинът, по който ни говори, че няма да присъстваме на събитие, на което не желаем да бъдем и т.н. Но от друга страна и непознаването на видовете граници, също може да се окаже причинa да не ги поставаме. 

Вижте 8 лични граници и кога да ги прилагате. 

1. Физически граници 

Това са граници по отношение на нашето тяло и как искаме да бъдете докосвани. Това може да включва дали ни е удобно да прегръщаме или да позволяваме на другите да държат, докосват нашите деца или домашни любимци. 

2. Материални граници 

Те се отнасят до нашия дом, предмети в дома ни и вашето пространство. Поставяйте материални граници, ние бихме могли да откажем на някого да вземе колата назаем или отказ да му позволим да дойде без предупреждение на гости, да ограничим броя последователни нощувки, при които може да преспи в дома ни и т.н.

Знаци, че е време да поставите граници

3. Духовни или основани на религия или вяра граници

Когато поставяме такива граници спрямо хората, това означава, че не бихме позволили някой да се обръща срещу вярата, която изповядване, срещу нашите вярвания като цяло. Не бихме позволили да ни въвличат в религиозни общности и т.н.

4. Емоционални граници 

Това е граница за онова, което ни е удобно да обсъждаме и споделяме с другите. А какво най-често обсъждаме с близки, приятели, любим човек? Това може да са нашите емоции, лични истории, тайни, желания и т.н.

3 картини разкриват какво да промените до края на годината за повече щастие

5. Граници за времето

Или по-точно за това как го прекарваме. Много хора се борят да поставят граници около себе си по отношение на времето, прекарано с другите, тъй като обикновено върху тях има определен натиск и очаквания в семейството и общността. Очакванията са около това къде и кога да прекарате празници и важни събития, и ето тук е добра идея да поставим лични граници.

6. Сексуални граници

Как и къде искаме да сме докосвани, дали ни е удобно да сме докосвани по този начин. Но този вид граници могат да се отнасят и до дискусии около нашата сексуалност и сексуална идентичност. Спазването на тази граница изглежда като показване на уважение към нашата сексуалност, като говорим по подходящ начин и не участваме в дискусии около секса, които ви карат да се чувствате неудобно.

Свързани статии

7. Финансови граници

Тази граница включва финанси и как и къде избираме да харчим парите си. Границата може да бъде ограничаване на размера на финансовата помощ, която предоставяме на другите, или отказ да харчим средства за неща, които не са ни нужни, не можем да си позволим и т.н. 

8. Интелектуални граници 

Те се отнасят до нашите мисли и идеи и до това как другите ги уважават и показват осъзнатост за тях. Тази граница може да включва мненията ни и вярванията, и дали те са уважавани в семейната среда, от приятелите и т.н. 

По материали от psychologytoday.com

Коментирай