Здраве и красота

Малки трикове, с които ще подобрите психичното си здраве

Наистина обърнете внимание на съня си

16.12.2023г. / 10 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Темата за психичното здраве е все по-актуална. Според редица психолози, пандемията от ковид-19 е увеличила значително случаите на леки и по-тежки психични разстройства. Едно от най-важните условия, за да можете да преодолеете симптомите и да предотвратите последствията от тези състояния, е да се обърнете към специалист.

В следващите редове пък ви предлагаме няколко малки трикове, с които ще подобрите психичното си здраве и ще се почувствате по-добре. Ето ги и тях:

Бъдете по-мили със себе си

Когато не се чувствате добре и сте унили, вероятно сте забелязали, че без да искате ставате сякаш по-строги към себе си. Не се поддавайте на това чувство и въпреки него, бъдете състрадателни. Помагайте на другите и направете нещо добро дори за непознат човек на улицата.

Не пренебрегвайте социалните контакти

Свързани статии

Със сигурност си спомняте времената, в които сте били в гимназията или университета и колко контактни и социални сте били тогава. Разбира се, по онова време темата за психичното здраве едва ли изобщо ви е засягала. Към днешна дата вероятно приятелският ви кръг е доста по-стеснен и може би дори не искате да направите нещо, за да го разширите. Но не забравяйте, че дори малък поздрав с познат може да увеличи положителните чувства, да ви помогне да се предпазите от депресия и безпокойство и дори да увеличи чувството на свързаност с другите. Фокусирайте се върху качеството на приятелствата и взаимоотношенията и поддържайте връзка с хора, които ви карат да се чувствате подкрепяни, щастливи, полезни, харесвани и обичани.

11 трика за намаляване на безпокойството

Хранете се здравословно

Свързани статии

Когато говорим за ментално здраве, едва ли промяната в диетата е първото нещо, което ще ви дойде наум. Но храната и нейното качество имат пряка връзка с вашето настроение и начина, по който се чувствате. Винаги предпочитайте продукти, които се срещат в природата и се уверете, че приемате поне 10 чаши вода на ден. Не забравяйте, че според скорошни проучвания, освен качеството на храната, от съществено значение е и начинът, по който я приемате. Хранете се бавно, дъвчете всяка хапка и отделете време и внимание на това, с което се храните.

Наистина обърнете внимание на съня

Модерният начин на живот и градската динамика често пъти ни тласкат към прекомерна консумация на кофеин, който може да се отрази на качеството и продължителността на съня ни. Американската академия по медицина на съня препоръчва между 8 и 10 часа сън на денонощие за тийнейджъри и над 7 часа за тези, които са на възраст над 20 години. Експертът по здравето на съня д-р Елинор Макглинки препоръчва да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през уикендите и празниците. Този прост трик ще ви помогне да се преборите с усещането за отпадналост в началото на работната седмица и ще ви гарантира, че ще функционирате и ще се чувствате по най-добрия възможен начин.

Избягвайте да заспивате пред екрана

Свързани статии

Прекаленото взиране в екраните на електронните устройства може да повлияе негативно на заспиването и качеството на съня. Синята светлина от вашия смартфон влияе върху производството на мелатонин (хормонът, който регулира цикъла сън-събуждане). Четенето, изпращането на съобщения, публикуването и др., поддържат ума ви активен, във времето, в което той трябва да се отпуска. Ето защо дръжте всички електронни устройства извън спалнята ви.

Релаксирайте

Вместо да се опитвате да се отпуснете, увеличавайки приема на алкохол и храна, помислете за начини, които наистина ще помогнат на тялото ви да релаксира. Това е трудно за приемане, но е от огромна важност за вашето психическо здраве.

Приучването към отпускане може да отнеме време. Опитайте да направите списък с методи, които да ви помогнат да се освободите от стреса и ги изпробвайте един по един. Ако усетите, че нещо не работи за вас, опитайте друго. Можете да отделяте по няколко минути след ставане и преди лягане и да наблюдавате снимка на място, което искате да посетите някой ден.

7 неподозирани странични ефекта от стреса

Правете упражнения

Дори съвсем лека разходка може да ви помогне да намалите нивата на стрес и да повиши концентрацията ви. Редовните физически упражнения ще подобрят настроението ви и ще ви помогнат да преодолеете симптомите на тревожност и депресия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 6 месеца )
Ако те боли коляното ,какви упражнения да правя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар