Свободно време

Кои ядки за кои сирена са подходящи?

Няколко добри комбинации

17.09.2023г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В компанията на хубав хляб и чаша вино, винаги се нуждаем не само от добри приятели, но и от подходящи вкусови комбинации. Винаги има значение с какво започваме нашата вечеря, как посрещаме своите гости. Сирената и ядките винаги са добра идея. Знаем ли обаче кои ядки са най-подходяща компания на любимите ни сирена? Вижте в следващите редове няколко идеи.

Пекан

Може да го срещнете и като „американски орех“. Орехите пекан са чудесни за десерти и не само. Те имат естествена сладост и богат, маслен вкус, което ги прави идеалната компания на почти всяко сирене. Пекан може да сервирате с меката и леко сладникава гауда.

Също така подхожда и на дръзкия вкус на синьото сирене, което има кремообразна и ронлива текстура. Пекан може да хапвате и в комбинация със сирене бри, особено ако ядките преди това са изпечени в мед. Може да изпечете бри с ядки пекан, мед или сладко от люти чушки.

7 начина да намалите горчивината на брюкселското зеле

Шамфъстъци

С тях можем да си приготвим песто, да ги добавим към сосове за паста, салати и какво ли още не. Шамфъстъкът е ядка с характер и обича компанията както на пресни сирена, така и на сирена с по-остър вкус. Няма да сбъркате, ако го комбинирате с пармезан.

Това сирене има солени остър профил, който допълва богатия и маслен вкус на шамфъстъка. Ароматите на това сирене добавят дълбочина към ядковия вкус на шамфъстъка. Но ако не разполагате с пармезан, сервирайте ги с фета или кремообразни сирена.

Кои сирена с кои сладка си подхождат най-добре

Орехи

Орехите имат богат, но леко горчив вкусов профил и точно това ги прави ядки, които са лесни за комбиниране с различни видове сирена. Орехите са мазни, имат и земен вкус, затова може да ги сервираме със сирене чедър, което е отлежало.

Ореховите нотки ще допълнят вкуса на това уникално сирене. Кремообразните и козите сирена също хармонират изключително добре с леката горчивина на орехите. Но този вид ядки си подхождат и със сини сирена, които знаем, че имат много силно изразен вкус. Не пропускайте комбинацията от натрошени орехи, мед и синьо сирене.

Различни видове ориз и как да ги използвате

Кашу

В случай, че сте избрали да сервирате кашу със сирена, не пропускайте да добавите към платото и синьо сирене. Кашуто има кремообразен, маслен и леко сладък вкус, което го прави прекрасна комбинация за синьото сирене, тъй като създава един смел контраст. Масленият характер на кашуто помага за смекчаване на остротата на синьото сирене.

Свързани статии

Кремообразни сирена, които си подхождат на кремообразния вкус на кашуто са бри и камамбер. Тези сирена имат кадифена текстура, която се нуждае от деликатни ядкови нюанси, за една хармония от вкусове.

Кашу и фета сирене или козе също са балансирана хапка за небцето ни.

Бадеми

Бадемите са ядки, с които можем да създадем великолепен контраст. Особено ако са изпечени, те са чудесни както с по-меките, така и с отлежалите сирена. Бадемите могат да са достойна компания на всяко швейцарско сирене, на чедър, чийто вкус подсилва естествената ядковост на бадемите. Препечени и нарязани бадеми може да сервирате и със сирене бри, което ще ги обгърне със своята маслена структура.

Коментирай