Свободно време

Студенти от НХА представят разнообразие от авторски банкноти в УниКредит Студио

17.10.2023г. / 13 57ч.
Мария Дуковска
Студенти от НХА представят разнообразие от авторски банкноти в УниКредит Студио

Националната художествена академия представя в галерия УниКредит Студио изложба Студентски проекти на Банкноти, създадени през периода 2012–2023 г.

Експозицията е част от учебни задачи по дисциплината „Визуална комуникация“ към специалност „Плакат и визуална комуникация“. Куратори на изложбата са преподавателите доц. д-р Стоян Дечев и доц. д-р Ненко Атанасов.

Според Костадин Христов, автор на книгата История на българските книжни пари и консултант на изложбата, банкнотите могат да разкажат за науката, изкуството, литературата и много други сфери на човешката дейност. От банкнотите можем да научим и за исторически личности, дали своя принос в развитието на света.

„Банкнотите – това са визитните картички на всяка държава или съюз от държави, които ги емитират. Те са и миниатюрни произведения на изкуството, които държим в портмонетата и джобовете си. Освен това са изключителен източник на информация“, обяснява той.  

„Светът възприема парите в целия диапазон – от „Осанна“ до „Разпни го“. Без значение дали са под формата на метални монети, хартиени банкноти или невеществени банкови сметки. Човешката цивилизация отдавна е осъзнала, че не може да съществува без тях“, коментира доц. д-р Ненко Атанасов, куратор на изложбата.

 „Щастливи сме да приветстваме изложбата Студентски проекти Банкноти в УниКредит Студио. Изложбата е част от сътрудничеството между пространството за съвременно изкуство и Национална художествена академия в общата им цел да подкрепят и насърчават талантливи млади творци. За нас като банка, е интересно да видим повече за прочита на банкнотите“, допълни Виктория Кулина, Бранд мениджър на УниКредит Булбанк.

 „Предвид изключителната сложност на задачата проектите съдържат най-основните технически изисквания, функционални параметри и графични стандарти за съвременната банкнота“, обясни доц. д-р СТОЯН Д. ДЕЧЕВ, куратор на изложбата.

Тази година „Плакат и визуална комуникация“ чества своята 75-годишнина. Големите имена в българския графичен дизайн, които представят България на родна земя и в чужбина, са нейни възпитаници.

Изложбата Студентски проекти на банкноти може да бъде разгледана в УниКредит Студио – София, пл. „Света Неделя“ 7 от 16-и до 31-ви октомври 2023 година.

Още информация можете да получите на сайта на студиото.

Коментирай