Свободно време

Най-добрите съвети, които ще ви помогнат да промените живота си 

Движете се повече

25.11.2023г. / 12 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Съвсем скоро навлизаме в период от годината, който се свързва с равносметки. Постигнахте ли това, което искахте? Ако отговорът е отрицателен, не се разколебавайте. Потърсете силата, скрита дълбоко във вас и се опитайте да вървите напред. Забравете за гръмките обещания и започнете промяната – с малки стъпки. А ето и кои са най-добрите съвети, които ще ви помогнат по пътя: 

Забавете темпото 

За да промените живота си, имате нужда от време за мислене, за да достигнете до по-дълбоко ниво на размисъл. Ако винаги сте заети с малки или по-големи ангажименти, едва ли ще имате време да мислите за живота си, камо ли да предприемате действия, за да го промените. Може би просто ще оставите всичко както си е, но носейки дълбоко в себе си усещането, че нещо не е както трябва. Така че намалете темпото. По този начин ще направите място за промяната. Наслаждавайте се на живота.

„Не пропускате само пейзажа, като карате твърде бързо – пропускате и усещането къде отивате и защо.“ – Еди Кантор.

Свързани статии

Поемете отговорност 

Поемането на отговорност за вашия собствен живот е нещо, което трябва задължително да направите. Не обвинявайте другите хора за лошите неща, които се случват в живота ви – за несполуките, неуспехите, болките, дори болестите. Не обвинявайте вашето семейство, приятели, шеф или пък икономическата обстановка, ако нямате достатъчно финанси. Дали животът ви върви нагоре или надолу зависи почти само от вас. След като поемете отговорността, истинската промяна ще започне мигновено.

„Веднага ставаме по-ефективни, когато решим да променим себе си, вместо да искаме нещата да се променят за нас.“ – Стивън Кови.

Свързани статии

Заменете ограничаващите вярвания

Ограничаващите вярвания са сред най-големите пречки, които ви спират да промените живота си. Трябва да ги идентифицирате, преди да можете ефективно да се справите с тях. За да направите това, наблюдавайте мислите си и вижте дали често пъти не преобладават фрази като: „Не мога…“; „Няма да мога да…“; „Винаги ще бъда…“; „Няма начин …“ Всеки път, когато попаднете на такава, запишете я. След известно време погледнете списъка си. Това са вашите ограничаващи вярвания. След като ги разпознаете, трябва да ги замените с послания, които ви дават сила. Напишете положителни твърдения, които се противопоставят на отрицателните, които сте написали преди и правете положителни утвърждения, използвайки тези твърдения. Правете го всеки път, когато осъзнаете, че имате ограничаващо убеждение.

Свързани статии

Разберете защо искате да се промените 

Чувството, че нямате контрол над себе си или живота си, може да доведе до чувство на застой, депресия, безпомощност и безнадеждност. Как можете да промените живота си към по-добро, ако се чувствате толкова „блокирани“? Живеете ли живота си или се оставяте той просто да изтече между пръстите ви, без да осъзнавате какво става? Когато животът не върви по начина, по който са си го представяли, повечето хора започват да обвиняват себе си. Това е нормална реакция, но не трябва да означава, че не можете да я промените.

Свързани статии

Преосмислете целите си 

С годините целите могат да се променят. Отделете известно време и преразгледайте целите си. Помислете си дали сте „зациклили“, желаейки неща, от които реално вече нямате нужда. Ако на 20 сте искали да бъдете слаби, на 40 едва ли това е най-голямото ви желание. Не се страхувайте да преосмислите целите си, особено ако сте в по-зрял етап от живота си, тъй като нямате време за губене. Може би бихте искали да сте по-здрави или пък по-силни? Да кажем, че искате да се храните по-здравословно. Вместо да давате пари за тренировъчни програми и хранителни режими, които няма да изпълните, поставете си малка цел – например – да хапвате за вечеря само салата три пъти седмично. 

Свързани статии

Започнете да живеете по-здравословно 

Нашето физическо, емоционално и духовно състояние се променя с напредването на възрастта. Това, което можем да контролираме обаче, е как храним тялото и ума си. Воденето на балансиран и здравословен живот ще подпомогне устойчивостта ви към физическите промени в тялото ви. Упражненията са най-добрият начин, по който можете да постигнете положително отношение към живота. Кое е най-доброто упражнение? Със сигурност и най-добрите специалисти не биха могли да дадат еднозначен отговор на този въпрос. Едно скорошно изследване установи, че пациентите с лека до умерена депресия са имали спад на симптомите, независимо дали са участвали в група с леки, умерени или енергични упражнения. Изводът: просто се движете!

Коментирай