Свободно време

Dancing INN събра над 1500 танцьори от България и Европа в невиждано танцово шоу в София

Най-впечатляващите 16 хореографии получиха „Златни крила“ от журито

07.12.2023г. / 15 59ч.
Мария Дуковска
Снимка: 438romania

Снимка: 438romania

1537 танцьори от България и Европа премериха сили в оспорвана танцова надпревара на сцената на Dancing INN– International Dance Championship. Събитието бе организирано от Николина Вълкова и се проведе на 1, 2 и 3 декември в Дом на културата „Искър“, София.

Участниците в трите дни се състезаваха в 18 стила, сред които: класически балет, модърн, контемпорари, латин шоу, джаз, лирикъл, мюзикъл, MTV Dance, хип-хоп и др.

Те бяха разделени на 2 танцови лиги: за професионални и хоби танцьори, и ги оценяваше компетентно жури в състав: Бетина Димитрова, Валерия Обретенова, Филип Миланов, Теодора Станева, Виктор Ангелов, Анастасия Кот, Маргарита Георгиева, Мария Белчева и Георгина Джендова.

В продължение на трите състезателни дни съдиите раздадоха своите „Златни крила“– или иначе казано, златни билети за участие на Галаконцерта, на хореографиите, които ги впечатлиха най-много.

Така на Галата на 3 декември се явиха 8 танца в категория „Соло, дует, трио“ и 8 танца – в „Групи, формации, продукции“.

Голямата награда при солистите грабна Екатерина Стоянова от танцово студио PM, Варна, която получи и награда от 500 лв, а в групите, със златото се окичиха момичетата от CDS Sense и получиха чек за 1000 лв. Танцьорите на второ и трето място също взеха парични награди и стипендии за обучение в Италия или Малта, както и предметни награди и ваучери от спонсорите на събитието.

По време на Галата бяха раздадени и специални Гран при трофеи.

За класически балет отличието взеха от БШ „Феерия“, в стил лирикъл – танцово студио PM; Гран при за модърн и контемпорари грабнаха Sense, джазът отиде при танцьорите от „Денс студио Амелия“; трофеят за характерен танц – при БШ „Грация“; Опън/шоу бе за Dance Studio Caribe; Latin show– за FIVE STEPS; Гран при в hip-hop за Kids Can Dance, и награда Best ballet studio Mini & Kids-за Ballet Studio Djulia.

Специалната награда Bright Star на състезанието бе присъдена на Ева Свиленова от „Танцова работилница“, която журито видя като особено перспективен млад танцьор. Нейната танцова школа бе отличена и като най-голямата школа, участваща в състезанието, с най-голям брой танцьори.

„Постарахме се на това първо издание на Dancing INN да създадем един истински празник на таланта и танцовото изкуство. Да бъде специално събитие, в което всички участващи деца да почувстват, че талантът им е оценен и усилията им са увенчани с успех.– каза организаторът на фестивала Николина Въкова.– Искам специално да благодаря както на участниците, родителите им, хореографи и ръководители на школи, така и на екипа ми и на всички наши партньори, които повярваха в нас и в нашата кауза, и ни подкрепиха! Надявам се за в бъдеще да се говори много за танцовото изкуство в България, защото то го заслужава!“

Dancing INN даде шанс за изява и популяризация на детския талант още със старта си на 1 декември. На откриването на събитието се изявиха талантливите танцьори от Zenyth Dance Company, София, които за първи път представиха впечатляващата си модерна хореография, дело на Бетина Димитрова и Валерия Обретенова. А солистката от детска вокална група „Смехоранчета“ Кристиана Горнишка изпълни дебютния си сингъл „Какво е приятелството“. В края на третия състезателен ден Кристиана закри Галата със свои вариации на хитовете Hit the road Jack и Flashdance.

Събитието предизвика огромен интерес в танцовите среди. А организаторите успяха да провлекат световноизвестни балетни брандове като изложители: американският бранд Ballet Rosa с техните красиви балетни трика и балетните туфли Odette от Сингапур.

Спонсори на събитието бяха още: планерите RICH GIRL, козметика Bubullincas, дизайнерски свещи NattCandles, детско бутиково облекло Petit Fleur, минерална вода Михалково, онлайн магазин Store.bg, детски играчки Malchugani, хотел Montesito и др.

Dancing INN бе подкрепен и от своите медийни партньори: Българска национална телевизия, телевизия Евроком и предаването „Рефреш за здраве“, Az-jenata.bg и Az-deteto.bg.

„За нас няма почивка и вече започваме да работим за следващото ни голямо събитие, което ще е през 2024 година.– разкри Николина Въкова.– Обещаваме отново да сме първи и иновативни и да предложим на аудиторията нещо специално, което не е правено досега у нас. Скоро ще разкрием подробности.“

Коментирай