Свободно време

Новият български филм „Чума“ тръгва по кината от 19 януари

Той е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“

18.01.2024г. / 15 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Мирамар филм

Снимка: Мирамар филм

На 17 януари се състоя галапремиерата на новата продукция на Мирамар филм „ЧУМА“ с режисьор Иван Владимиров и сценарист Боян Биолчев. Филмът тръгва в кината от 19 януари в цялата страна. През 2023 година филмът се срещна за първи път с публика в рамките на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“, както и беше единственото българско заглавие в състезателната програма на кинофестивала „Синелибри“.

Официален трейлър тук.

В актьорския състав участват както утвърдени имена, така и нови лица, в чийто талант публиката сама ще се убеди. Главната роля на Чорбаджи Юрдан е поверена на магнетичния Свежен Младенов. Партнират му младите надежди с първи изяви в киното Евелина Бибова и Матей Мичев в ролите на сгодените Елица и Йоно. Техните роли във филма са далеч по-сложни от тези на „младите влюбени“ – героите им не само се изправят пред немислими за нашето време изпитания, но и демонстрират отношение към дълга, което може би вече е напуснало съзнанието на съвременния човек.

В поддържащите роли ще видим Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – сребролюбивият „Мъжагата“, Любомир Бъчваров – Старейшината на селото и Станислав Пеев – приказливият каруцар, надарен с природна хитрост.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, филмът отива отвъд „историческото“. Сценарият вниква в психологическите измерения на чумата, груповия образ на обзетото от страх село, както и деликатно-изградените портрети на главните герои, всеки от които преобръща представата ни за понятието „първичен инстинкт“.  Черната напаст е катализаторът, който извежда на преден план най-високите и най-ниски човешки страсти.

На фона на ожесточеното самосъхранение, в което жителите на селото се впускат при появата на болестта, волята за живот намира и други изрази – себеотрицание и смелост, които граничат с безумство. Дали това е човешкият дух, способен да се издигне отвъд първичното в името на ближния? Или, може би, точно тази чистота е най-дълбоко заложена в нас? Докато къщите на чумавите са обгърнати в пламъци, безкористната любов се бори за своето съществуване, дори и смъртта да чука на вратата.

„Чума“ въвежда зрителя в отминалия ХIХ век, в един различен, суров и непознат свят, показан чрез въздействащите кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Петко Манчев. Специално за снимките екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков реставрира стари къщи в село Каменица, за да създаде реалистични декори на българското село по онова време. „Чума“ е филм в епоха, какъвто не сме виждали отдавна, със сериозна заявка за дълбоко вглеждане в българската народопсихология.

Бащина обич, любов, тайни, приятелство, предателство, вяра, страх и завист ни очакват от 19 януари в кината в цялата страна. Разпространяват Мирамар филм и Александра филмс.

Снимки: Мирамар филм

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
фен ( преди 3 месеца )
Свободно време