Свободно време

Защо постоянното говорене за проблемите ни всъщност ни вреди?

И защо не е добра идея да споделяме с всеки

23.01.2024г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често споделяте проблемите си на хората край вас? Понякога споделянето може да се превърне в постоянно оплакване, особено ако се намираме в сложна житейска ситуация, а понякога честотата на нашето говорене за тези неща, ги прави по-сложни, отколкото са. Да споделяме е нещо нормално, човешко, сближава ни с другите. Въпреки това, в стресови моменти сме склонни да бъде много по-емоционални и да търсим отдушник на проблемите си в лицето на съседа, познат, колега, приятели, близки. 

Защо не е добре да споделяме с всеки и как постоянното говорене за негативни неща вреди на нас самите?

Усещане на вълните на негативността

Когато споделяте вашите негативни емоции, те могат неволно да повлияят на настроението на хората около вас. Този ефект може да трансформира кратък момент на разочарование в продължителен период на негативизъм за всички участници. Това важи и за близките ви хора, не само за колеги, познати. 

Могат да възникнат недоразумения 

Особено ако сте избрали да споделяте за себе си на човек, който не е наясно със ситуацията, който най-вече е лош слушател. Недоразуменията биха били неизбежни, особено ако слушателят тълкува изказването ви като лична атака или критика.

Свързани статии

Временно облекчение, но дългосрочно проваляне на взаимоотношения

Въпреки че изпускането на негативните емоции може да осигури временно емоционално облекчение, то може също така да навреди на взаимоотношенията ви в дългосрочен план. Приятелите, колегите и семейството може да започнат да ви виждат като човек, който носи само отрицателна енергия, което може да натовари тези важни връзки. 

Може да повлияе на психичното ви здраве

Постоянното съсредоточаване върху негативните аспекти от живота ви може да окаже влияние върху психичното ви здраве. Това може да доведе до повишен стрес, тревожност и дори депресия.

Споделянето може и да не реши проблема

Разкриването на проблем не води непременно до неговото решение. Всъщност това може да ви отвлече от активното търсене на начини за разрешаване на проблема. 

Свързани статии

Подсилване на негативните емоции

Постоянното обсъждане на негативни преживявания може да засили тези емоции, което прави по-трудно преминаването им. Това поведение може да създаде цикъл на негативизъм, който е трудно да се прекъсне. Разбира се, че е важно да говорим за нещата, които са ни наранили, но не и да фокусираме цялата си енергия върху тях. 

Не всеки е добър слушател

Не всеки е подготвен да се справи с емоционалната тежест на вашите проблеми или просто не е добър слушател с никого. Обръщението към някого, който не е добър в комуникацията с другите, може да ви накара да се почувствате по-разочаровани и неразбрани.

Това може да навреди на репутацията ви

Редовното разкриване на себе си пред другите може да повлияе на това как ви възприемат лично и професионално. Хората може да започнат да гледат на вас като на човек, който винаги се оплаква или не може да се справи ефективно със стреса. Да започнат клюки за вас, свързани с личния ви живот и т. н. 

По материали от powerofpositivity.com

Коментирай