Свободно време

„Работа с фина енергия“ от Синтия Андрюс

Как да поддържате добро здраве и вътрешно равновесие

24.01.2024г. / 14 56ч.
Михаела Лазарова
Корица: "Хермес"

Корица: "Хермес"

За книгата

Това уникално ръководство ви въвежда в принципите, практиките и упражненията, с помощта на които да се свържете със своята енергийна осъзнатост и да разгърнете вътрешната си сила. Тринайсетте медитации активират светлинни модели в енергийното тяло за пробуждане на определени способности и нива на осъзнатост. За всяка медитация са изложени ползите от нея, подробни указания и илюстрации.

Техниките в книгата спомагат за развиване на енергийна осъзнатост и използват това умение за задълбочаване на духовните търсения, подпомагане на оздравяването, хармонизиране със земната енергия, прочистване на пространството и създаване на защита.

Очаквайте на 30 януари!

За автора

Синтия Андрюс е доктор натуропат с 35-годишен професионален опит като масажен терапевт и интуитивен енергиен лечител. Занимава се по-специално със скритите емоционални и духовни компоненти на здравето и лечението. В продължение на 15 години е работила в Центъра за масажна терапия в Кънектикът, преподавала е в Института за крипалу йога, Школа по телесна терапия и е оторизиран учител към Джин Шин До Фаундейшън. През последните 30 години съвместно със съпруга си Колин Андрюс се занимава с изследване на съзнанието и духовността.

Съавтор е на „Акупресура и рефлексология за глупаци“, „Наръчник на идиота за 2012 година“ и „Пътеводител на идиота в Акашовите записи“. Автор е на „Пътят на емоциите“, „Пътят на присъствието“ и „Наръчник на идиота по самохипноза“.

Понастоящем Синтия се занимава основно с даване на частни уроци в сферата на енергийната осъзнатост и лечение. Можете да се свържете с нея на www.andrewshealingarts.com и www.explorationsinenergy.com.

Откъс

Втора глава

Инструментите

Основни положения на осъзнатостта

Медитациите в тази книга активират модели на енергиен поток в тялото, които стимулират специфични състояния на осъзнатост. Енергията е динамична и взаимодействаща. Тя следва точно определени пътища (меридиани), събира се и се трансформира в установими центрове (чакри) и се излъчва през биоенергийното поле (аурата). Като вибрация енергийният поток се движи през тези структури, като създава постоянно променяща се мозайка от геометрични модели. Всеки модел представлява определен отговор на дадено събитие. По принцип моделите са променливи и се влияят от нашите възприятия, мисли и чувства. Когато обаче неотстъпчиво възприемем една гледна точка, моделът се „втвърдява“. Начинът, по който боравим с енергията си, отразява качеството на съществото ни, а то, от своя страна, привлича обстоятелствата в живота ни.

Активирането на енергийните потоци в тези медитации може да промени живота ви.

Активиране на енергията

Комплексът тяло-ум е нашето средство за изследване на морето от енергия, в което живеем. Движението на вътрешния поток между енергийните структури се определя от нашите мисли, нагласи, убеждения и емоции. Активирането на енергията променя нейната конфигурация, като освобождава ума от ограничаващи модели и засилва енергийната ни чувствителност.

Да си представим енергийните пътища в тялото като магистрали с изходни рампи и спомагателни пътища. Енергията следва различни маршрути по различни причини. Например представете си какъв би могъл да е потокът на енергията ви по време на бедствие. Възможно е тя да бъде мобилизирана по меридианите на бъбреците и пикочния мехур, за да ви даде прилив на физическа сила. В същото време може да се активират коренната чакра, за да се стимулират инстинктите ви за самосъхранение, и третото око – чакрата на висшето възприятие, а аурата ви да изгради предпазен щит. Възможно най-много жизнена сила се насочва към конфигурирането на енергийния поток за гарантиране на оцеляването ви. Ако в този момент направехте снимка на енергията си, бихте видели точно определен модел на активиране.

А сега да разгледаме друго събитие. Представете си, че сключвате брак. В този случай енергията ви вероятно ще бъде мобилизирана по сърдечния меридиан, докато установявате връзка с духа. Може би втората чакра на съзидателната сексуална енергия и страст ще е пълна, както и сърдечната и коронната чакра. Аурата ви ще сияе с честотата на любовта. Снимката на този модел ще разкрие един съвсем различен модел на активиране и ще изисква съвсем друго ниво на осъзнатост.

Всяка мисъл влияе на енергийния поток. Повтарящите се мисли предизвикват „втвърдяване“ на енергийни конфигурации, които трудно могат да се променят. Тъй като енергията поражда реалността, използването на едни и същи модели води до едни и същи резултати. Много хора са зациклили в модели на оцеляване дори когато няма заплаха. При възприемането на всяка ситуация като застрашителна се активира една и съща конфигурация и се привличат едни и същи житейски условия.

Използването на един и същи модел води до пропуснати възможности. Медитациите в тази книга ще ви помогнат да промените закостенелите реактивни модели, за да си дадете пространство за повече творчество.

Медитация

Медитацията се практикува с цел да бъде успокоен умът и да спре непрекъснатият трафик на повърхностни мисли, които предъвкват миналото и се опитват да предугадят бъдещето. В това състояние е лесно да се изгуби осъзнаването на настоящия момент. Когато медитираме, освободени от бърборенето на заден фон, ние можем по-лесно да достигнем дълбоката мъдрост на момента.

Силата винаги е в настоящия момент. Ние не можем да променим миналото, а бъдещето се развива според решенията, които взимаме днес. Изживяването на настоящето е възприемане с цялото тяло, при което са ангажирани всички сетива. То засилва концентрацията и стимулира осъзнатостта. Успокояването на ума е свързано с отърсването от привични мисли и освобождаването на внимание. Когато умът е тих и присъстваме съзнателно в тялото, можем да достигнем по-дълбоки нива на съзнание.

Ключът към медитацията е дъхът. Като наблюдаваме дъха, ние насочваме вниманието дълбоко в тялото и постигаме вътрешен покой. Забавянето на дишането променя мозъчните вълни и улеснява достъпа до подсъзнанието. В това състояние на осъзнатост можем да оценим потока и мощността на жизнената ни сила. Свободното внимание, което сме добили по време на медитацията, ни свързва с истинското ни аз.

Различните състояния на мозъчни вълни поддържат специфични нива на осъзнаване. Казано съвсем просто, бета-вълните са с най-висока честота и ръководят осъзнаването и умствените функции в ежедневието. Когато притихне, умът преминава към по-дълбоки, по-нискочестотни състояния на алфа, тета и делта мозъчни вълни. Алфа състоянията засилват творческата дейност и способността за визуализация. Тета състоянията насърчават дълбоката медитация и интуицията. Въпреки че делта състоянията са свързани предимно със съня, при медитация те могат да предизвикат незаангажирана осъзнатост и да послужат като врата към божествения разум. И високите, и ниските честоти са свързани с духа, като ниските позволяват по-дълбок контакт.

Визуализация

Визуализацията е създаване на образи в ума. Тя използва съсредоточеното при медитацията внимание като платно. На него можем да творим образи, които отразяват наши намерения и желания, а можем и да останем в състояние на възприемчивост, приканвайки формирането на образи в директно, интуитивно общуване. Визуализацията твори с помощта на фокуса на медитацията и силата на въображението. Тъй като тялото откликва на ума, образите, които виждаме, въздействат на нашата физиология. Визуализацията се прилага от успели хора във всички сфери – спортисти, ръководители и учени – за повишаване на творческите и производителните способности.

Медитациите в тази книга използват визуализация, за да активират енергийния поток. Медитацията съсредоточава ума, а визуализацията активира енергийния поток. Тялото подава обратна връзка, за да знаем дали движението на енергията е успешно. Това, което чувстваме, усещаме и изживяваме, се превръща в наши пътепоказатели...

  • Издателска къща „Хермес“ ООД
  • Обем: 384 стр.
  • Корична цена: 19,95 лв.
  • ISBN: 978–954–26–2296-3
  • Превод: Снежана Милева
Коментирай