Свободно време

Знаци, че се чувствате като изгубени на този етап в живота си

Избягвате хората

08.05.2024г. / 14 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът винаги ни поставя пред изпитания. Понякога затъваме в трудности, негативните мисли ни завладяват. Искаме промяна, но сякаш нямаме сили да я осъществим. Казваме си „Чувствам се като изгубена.“

Кои знаци подсказват, че се намираме в тази емоционална ситуация?

1. Постоянно се съмнявате в избора си

Според психолози основен знак, че се чувствате изгубени, е постоянното усещане за съмнение относно изборите, които сте направили. Това не се отнася само до това да решите какво да ядете за вечеря, но и за по-важните житейски решения като кариерата ви, взаимоотношенията или къде живеете.

Напълно нормално е да се питате от време на време дали решението ви е правилно за вас. Но когато това съмнение започне да се прокрадва във всяка ситуация на избор, то това е знак, че се чувствате изгубени.

В основата на този проблем е несигурността относно собствената ви преценка.

Свързани статии

2. Чувствате се неудовлетворени

Според западни психолози, чувството на неудовлетвореност, дори когато изглежда, че всичко върви добре, е често срещан признак за усещане за загуба в живота. Сякаш преминавате през движения, без истински да изживеете или да се наслаждавате на живота. Неудовлетвореността често произтича от липсата на връзка между вашите действия и вашите лични ценности или страсти.

Може да успеете в кариерата си, но ако това не е нещо, към което сте страстни, може да ви накара да се почувствате неудовлетворени. Ключът тук е да определите какво наистина има значение за вас.

3. Винаги сте уморени

Когато мислим за изтощение, обикновено го свързваме с физическа умора. Но чувството за загуба в живота често се проявява като постоянно усещане за умора, което не е непременно свързано с физическо натоварване. Можем да сме уморени от живота дори след пълноценна почивка. Всъщност тя е знак за това, че се чувстваме психически изтощени. Това е начинът на тялото ви да каже, че нещо не е наред.

Свързани статии

4. Избягвате хората

Още един признак, че се чувствате като изгубени, може би дори без да осъзнавате е това да предпочитате по-често да се изолирате от важни за вас хора. Въпреки че всеки има нужда от своите моменти, избягването на физически взаимодействия с другите е аларма за това да обърнем сериозно внимание на психическото си състояние, защото подобни депресивни настроения могат да ни отведат в много лоша за нас посока. 
Изолацията не бива да е нашата зона на комфорт.

5. Живеете в миналото или в бъдещето

Да живееш в миналото или постоянно да се тревожиш за бъдещето е друг издайнически знак, че се чувстваш изгубен на този етап в живота си. Когато сте доволни от това къде се намирате в живота, вие сте склонни да живеете в настоящето. Вие оценявате тук и сега. Но когато се чувствате изгубени, може да откриете, че се замисляте върху минали грешки или решения, желаейки да се върнете назад и да промените нещата.

По същия начин, прекомерното безпокойство за бъдещето е знак, че не сте доволни от сегашното си положение.

Психологът Уилям Джеймс казва: „Най-голямото откритие на моето поколение е, че човек може да промени живота си, като промени нагласите на ума си“.

Неговото наблюдение е, че нашите мисли оформят нашата реалност, което означава, че промяната на негативните или ограничаващи мисли може да промени хода на живота ни.

Свързани статии

6. Пренебрегвате здравето си

Това може да се отнася до занемаряване на външния вид, лоши хранителни навици, не си обръщате внимание, когато усещате, че имате определен физически проблем и т. н. Когато умът ви е зает с чувство на несигурност или неудовлетвореност, е лесно да пренебрегнете нуждите на тялото си.

По материали от geediting.com

Коментирай