Майчинство

Детето пуши – как да реагираме?

Личният пример – с цигара или без?

12.02.2013г. / 12 11ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Често си казваме, самонавиваме се и си внушаваме, че ние сме добри родители и съответно отглеждаме още по-добри деца. И затова когато разберем, че детето ни е пушило цигари, трева, опитало е алкохол, направо полудяваме. Илюзията се срива и ние онемяваме от изненада, ужас и гняв. Какво да правим?

И първите ни реакции в повечето случай не са правилни, не са по правилата на психолозите и отварят още по-голяма бездна между нас и децата.

Причините да опитат от забранения плод са толкова много – от любопитство до неудовлетвореност, желание да бъдат забелязани, да се впишат в средата, да пораснат... Колкото опита – толкова и причини.

Родителските реакции обаче като цяло са предвидими и са само няколко: сериозен разговор, скандал, бой, наказание, санкции. И самообвинението – защо на нас?

Лутаме се между едната крайност – като е опитало веднъж пак ще пробва до това, че от един опит глава не боли, важно е да не се пристрастяват. Важно е да не се отдалечаваме и да не отхвърляме прибързано детето и да го заклеймяваме като безнадеждно пропаднало. Спокойната реакция и зрелият разговор биха били едно много по-добро решение от прибързаните кавги и заключения.

 

Свързани статии

Много родители държат да покажат у дома, че нито алкохолът, нито цигарите са върха на сладоледа и дават на децата си у дома да опитат, ако толкова искат, за да видят какъв е вкусът и какво е усещането. Не знам дали има хора, на които в ранна възраст да им се е усладил парещият вкус и лютивият дим, но в много случаи този подход дава добри резултати. Децата хем имат самочувствие, че са опитали и не се свиват пред своите съученици, които се правят на мачовци, че палят цигара след часовете, а просто знаят, че това не им допада. А ако вземе, че им хареса?

И в този ред на мисли винаги е неизбежно да вметнем – личният пример е най-важен. Това е така. По липса на големи статистически проучвания у нас се допитваме до читателите за техните мнения и наблюдения. Как мислите, ако родителите са непушачи, детето е видяло добрия пример, но не е видяло негативните ефекти от пушенето, това би ли го стимулирало да опита или би го възпряло? Както и детето на млади пушачи, на които пушенето не е оказало все още сериозни вреди – как биха го убедили, че е вредно след като детето ежедневно ги вижда как дърпат цигара след цигара и са все още живи, здрави и щастливи?

Всички обаче сме наясно, че живеем във век с прекалено много и достъпна информация и затова може би трябва да се постараем да провокираме детето само да търси истината и да направи правилния избор за себе си.

И пак опираме до възпитанието и отношението към децата, които до голяма степен определят техните бъдещи избори.

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
em ( преди 11 години )
Родителите ми не пушеха,но аз пропуших.Преди няколко месеца започнах да спортувам и видях какво са ми причинили.От началото на 2013 ги отказах и се чувствам пълна с енергия,по-весела и жизнерадостна.Имам чувството,че все едно никога не съм пушила.За хората,които искат да ги откажат....никакви лепенки,никакво по етапно спиране..трябва да е от раз-казваш,че ги спираш и го правиш.Човек има ли с какво да се занимава,т.е. да е зает умът му,никога не би му минало да пропуши,защото други неща ще са по-важни.Спортът наистина помага да разбереш вредите от тютюнопушенето и да решиш да го откажеш.Децата трябва да спортуват !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 11 години )
Свободно време