Майчинство

Най-грубите родителски грешки

Не ги допускайте във възпитателните си методи

24.07.2014г. / 15 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Поведение на слуга

Някои родители грешат изключително много с поведението си, като се държат като слуги през цялото време, докато отглеждат детето си. Те смятат, че трябва да направят всичко възможно да му угодят, докато порасне и започне само да се справя.

Да, обаче това схващане е напълно погрешно. Децата ще свикнат, че може някой да върши всичко вместо тях, няма да знаят колко струва трудът, няма и да уважават хората, които полагат усилия да им угодят.

Ако поемате цялата домакинска работа и дори не им поставяте задача да въведат ред в собствената си стая, не им правите добра услуга. Чрез домакинската работа децата научават колко отговорности се налага на човек да поема през живота си и колко е важно те да бъдат изпълнени, а не оставени за утре.

Преди да бъдете родител, сте приятел

Няма нищо лошо в това родители и деца да са най-добри приятели. Колкото по-близки сте, толкова е по-хубаво цялото съвместно преживяване. Но просто нещата трябва да се случат по обратния начин. Бъдете си приятели, но след като сте показали родителския си авторитет.

Да си готин родител не означава да се държиш сякаш си на годините на детето, напротив! Не се притеснявайте да проявявате строгост понякога. Авторитетът е необходим за децата! Нищо, че не го осъзнават!

Сравняване и критикуване

Което и дете да попитате ще ви отговори, че мрази страшно много да го сравняват с другите деца! Това е абсолютен факт. И важи не само за децата, но и за възрастните. И незнайно защо много родители правят сравнения на децата си с други техни връстници, въпреки че знаят колко неприятно е това.

Целта е разбираема – след като са пробвали други методи, но детето не слуша, единственият начин да го накарат да изпълнява е да засегнат егото му, като посочат по-добър пример. Това обаче често има обратен ефект. Децата започват да си мислят, че родителите им не са доволни от тях и се самообвиняват. Получава се затворен кръг, от който ви съветваме да излезете максимално бързо.

Коментирай