Майчинство

Да победим тревогите

05.07.2006г. / 15 15ч.
Аз жената
Да победим тревогите

Появата на нов живот носи на майката неизмеримо щастие и удовлетворение. Но наред с радостните мигове в първите месеци на майчинството, жените преживяват стресиращи моменти, дължащи се на емоционалния стрес, умората и хормоналните промени. Последните водят до бърза смяна на чувствата и преживяванията. За младата майка всеки ден е ново предизвикателство, след като се е качила на скоростния влак на емоционалните сътресения. Сутрин може да се чувства напрегната и разочарована, което бързо да се смени с радостни и еуфорични чувства. В следобедните часове може да изпитва моменти на тъга, прерастващи до чувство на вина, гняв и безпомощност. Вечер ще е щастлива от факта, че е с любимия човек и после ще изпадне в паника от страх, че все още не са подготвени за отглеждането на малкия наследник. Като резултат от всичките въртящи се настроения и чувства е обясним фактът, че повечето родилки са унили и най-често по лицата им е изписано чувството на тревожност.

Какво ще ви помогне да станете победител в надпреварата с менящите се настроения и от какво ще бъдете удовлетворена така, че след време да си спомняте с нежни чувства и вълнение за този деликатен период?

Сега, когато от една страна преживявате моменти на слабост – притеснявате се, че не сте достатъчно подготвена, гледайки грижовните майки около вас и от друга – настъпилите неприятни промени в тялото е необходимо да поработите върху самоуважението. Не е достатъчно само околните да ви харесват и оценяват, необходимо е и вие да сте положително настроени към себе си. За да обърнете внимание на добрите страни на характера си, на лист хартия напишете поне 5 качества, с които се гордеете и 5, от които не сте доволна. След това попитайте любимия за неговата класация, като накрая си поговорете за написаното. След този терапевтичен разговор ще разберете повече за себе си, ще се почувствате по-уверена в решенията си, както и ще положите повече старание в борбата с негативните страни на характера си.

Един път на ден си резервирайте време само за себе си. Посветете го на отпускащи занимания, които ви натоварват само с положителни емоции. Това може да е среща с приятели, смяна на прическата, бърз педикюр, отпускащ масаж или релаксиращи спортни занимания – най-подходящи са плуване, йога, бойни изкуства и всички други, които работят върху ума. Поддържайте доброто настроение. Започнете деня с ведро чувство, като преди да станете от леглото помислете за нещо хубаво, което ви се е случило. Раздайте доброто настроение и на другите около вас. Напишете бележка на любимия и я поставете на мястото, където закусва. Винаги поздравявайте с усмивка на лицето и постепенно ще забележите как околните ви отвръщат. Не забравяйте да правите комплименти, когато нещо ви направи впечатление.

Изгонете лошите мисли, които влияят с еднаква сила върху чувствата и поведението. Самоанализирайки се, ние най-често се фокусираме върху грешките и недостатъците си, без да обръщаме внимание на ценните качества. Избягвайте да мислите, че не можете, няма да успеете, не сте уверена, нямате сили или настроение. Постарайте се да прогонвате лошата мисъл с някоя положителна. Често вътрешният глас може да ви казва: “И минута няма да издържа повече, ако не спре да реве”, вместо това си помислете – “Днес ще плаче по-малко от вчера, след като му покажа новата играчка” или “Вчера плака само 15 минути, днес може да има още по-голям напредък”. Ако се страхувате от нещо, с което няма да се справите добре, се отпуснете удобно на някой стол и проиграйте ситуацията, така, че тя да бъде с положителен развой. Представете си точните действия които бихте предприели, за да се случи най-точно това, което желаете.

За да преодолеете социалната изолация не прекъсвайте връзката с част от приятелите си. Може през деня само за 10 минути да се чуете по телефона, но го правете редовно.

Освобождавайте напрежението. Плачът е нещо естествено. Той най-лесно се справя с разбушувалите се емоции. Вместо да спирате сълзите, отпуснете душата си и излейте чувствата си. Това може да ви подейства, като “отпускащ душ”, “измиващ” обърканите чувства. Може да помолите някой до вас да ви направи масаж на главата, тялото или стъпалата. Също така може да легнете на дивана, дишайки дълбоко, да си представите как лошите чувства напускат тялото ви и около вас започва да свети слънчева светлина.

Коментирай