Майчинство

Жестоките последици от биенето на децата

Родители, помислете отново!

04.07.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Удрянето на децата отдавна е отречено като метод за възпитание. Въпреки това много хора бият децата си. Някои прекаляват, други просто пошляпват.

Каквито и да са съображенията ви, когато удряте детето си трябва да знаете, че ударите имат своите ментални и емоционални последици. Кои са те?

Ударите учат детето на погрешни ценности

След като удрянето е превърнато в норма и детето расте в такава среда, то започва да смята, че подобно държание е напълно нормално. Нищо чудно да започне да удря съучениците си, да се държи грубо, да вика и да пресъздава цялата картина на агресия, която родителите му вкъщи проявяват към него.

Оставя впечатлението, че по-силният е прав

След като възрастният е по-силен, той си позволява да демонстрира тази сила. Детето подсъзнателно смята, че това поведение дава право на по-силния да упражни силата си, за да постигне целите си.

Това поведение се проектира в бъдещите действия на детето и в социалния модел на поведение, който то ще следва.

Боят учи детето, че по-големите имат право да удрят по-малките

Само си представете, когато детето ви достигне гимназиален курс на обучение как ще се държи с по-малките си съученици! Вариантите общо взето са два – или детето ще пресъздава модела на агресията и ще проявява насилие над по-малките, или ще бъде крайно потиснато, с комплекси и изпълнено с несигурност.

Боят кара детето да смята, че с него могат да се решат всички проблеми

Проблемите с комуникацията се коренят още в детска възраст. Ако родителят залага на боя, за да накара детето да изпълнява онова, което се иска от него, вместо да разговаря с него по тези въпроси, детето ще приеме, че говоренето няма смисъл.

Ето по този начин детето ще постави комуникацията и общуването на второ място за сметка на физическата саморазправа като „по-ефективна и резултатна“.

Свързани статии

Увереността на детето се засяга дълбоко

Боят води до дълбоко нараняване на увереността и самочувствието. Дори детето да демонстрира високо самочувствие, то няма да е реално, а ще е продиктувано от желанието му да се хареса и да удовлетвори околните.

Комплексите за малоценност, които са насадени от крехка възраст заради боя оставят трайни белези. Това си проличава по бързото „свиване на перките“ на детето, когато някой друг с по-голям авторитет парира неговото перчене и демонстрация на „характер“.

Боят повишава риска от развитие на психически заболявания

Малтретираните деца често са подложени на по-висок риск от развиване на ментални заболявания. Ето защо преди да вдигнете ръка срещу детето си трябва добре да помислите какво ще му причините.

Снимка: iStock

Коментирай
Здраве и красота