Здраве и красота

Признаци, че имате огромна нужда от отпуск

Кога е време за почивка

03.04.2018г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зимата винаги ни се струва безкрайна. Студът и тъмнината през деня ни изморяват и сякаш изпиват силите ни. Липсата на пресни сезонни плодове и зеленчуци намалява общия прием на натурални витамини и минерали. Освен това през зимата нивата на витамин D редуцират, което допълнително сякаш изпива енергията и силите ни.

6 основни ползи от добрата почивка

С идването на пролетта пък ни наляга сезонната умора. Организмът се нуждае от период на адаптация към промените в атмосферните условия. Именно тогава хората най-често се чувстват тотално изцедени и неспособни да вършат ежедневните си задължения.

Кои са признаците, че имате крещяща нужда от отпуск?

Позитивната ви нагласа към работата се е изпарила

Вероятно хората, които се събуждат сутрин и се чувстват 100% щастливи и мотивирани да отидат на работа, са доста малко. И все пак, това не означава, че всички мразят работата си.

Ако и с вас някак нещата напоследък са се променили, изпитвате по-скоро досада, че ще ходите на работа, отколкото позитивна нагласа, вземете си почивка известно време. Откъснете се от офиса, починете си и се занимайте с нещо приятно. Отидете на почивка или си откраднете време с любимите хора.

Сънят ви страда

Един от най-важните признаци на преумората са нарушенията в съня. Не мислете, че ако сте преуморени ще се наспите така лесно. Свръхпретовареността на мозъка всъщност му пречи да си почине през нощта. Заспивате трудно, будите се, сънят е неспокоен, не спите дълбоко. Стресът и умората пречат на здравословната почивка през нощта.

Вбесявате се лесно за дреболии

Изнервени сте, ядосвате се за глупости и не можете да сдържате гнева си. Вземете си отпуск, за да се откъснете малко от работните проблеми и да презаредите батериите си.

Признаци, че се нуждаете спешно от почивка

Ежедневната ви рутина е спряла да работи

Всеки човек си изгражда някаква рутина, която следва както в работата, така и в свободното време преди и след работа. Ако обаче вашата удобна рутина вече не ви кара да се чувствате добре, значи определено имате нужда от почивка.

Не сте продуктивни 

Най-доброто лекарство за продуктивността, креативността и идейността, е почивката. Вземете си глътка въздух и се върнете на работа още по-заредени и свежи.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Мъдри съвети, ама за съжаление неприложими в България. Тук за да ти дадат повече от 3 дни отпуск трябва да правиш чудеса от храброст и да обещаеш, че без значение къде ще си служебният ти телефон ще е включен и винаги ще реагираш при нужда. А и "нали си знаеш, излизаш в отпуска, ама като се върнеш ще работиш извънредно за да си наваксаш, че никой от колегите не е длъжен да те замества. " С две думи почивка, ама не съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар