Майчинство

Една възможна причина бебето да се буди нощем

Какво прекъсва съня на бебетата и малките деца според учените

04.12.2018г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бебетата често се будят през нощта. Причините могат да включват колики, болка, висока температура, вирусни инфекции или е време за хранене. Според учените обаче съществува и още един фактор, който може да окаже влияние върху влошения нощен сън на бебетата и малките деца и той няма нищо общо със здравословни проблеми или временни състояния.

И това е активността на бебето през деня.

Кое е нужно и кое не за новороденото бебе?

Както знаем, сънят и физическата активност са взаимносвързани при възрастните. Оказва се, че и при бебетата и малките деца също е така.

Изследване, публикувано в списание „Behavior and Development of Infants“ обръща специално внимание на връзката между движението и продължителността на съня на бебетата, пише sheknows.com.

Учените от Университета в Мичиган са категорични, че физическата активност и сънят се влияят един от друг и са тясно свързани с растежа при бебета и деца. Когато бебето или малкото дете не се движи достатъчно е възможно да се появят смущения в съня.

Не е необходимо бебетата да тичат, разбира се, за да се счете, че са се движили достатъчно. Лазенето, мърдането с ръчички и краченца, обръщането по корем и по гръб, опитите за сядане и търкаляне също спадат в графа физическа активност. Те също така изграждат моторните умения на бебето в бъдеще.

Какво представляват люспите по главата на бебето?

Ако родителите усещат, че бебето им не спи достатъчно, след изключване на други вероятни здравословни проблеми биха могли да се опитат да провокират повече двигателна активност в стремежа да го накарат да спи повече през нощта.

Насърчавайте движението с игри, закачки, стимулация, повече играчки. Това може да помогне бебето или малкото дете да спи по-дълбоко.

Коментирай