Майчинство

Как ще се промени животът ви след раждането

Ще имате нужда от помощ

30.08.2022г. / 10 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е един от най-радостните периоди в живота на една жена. Той е изпълнен с очакване, трепет и планове за бъдещето. Следенето на развитието на плода ден след ден и възможността да общувате с малкото същество вътре, преди още то да се е появило, изпълват сърцето на майката. Изглежда природата е подготвила жената за това, което следва – раждането. Но дали наистина е така? Макар и да носим детето в себе си цели девет месеца, раждането и това, което следва след него е процес, в който и ние, жените, както и мъжете, се учим какво да правим. И въпреки вродения майчински инстинкт, следродилният период може да бъде предизвикателство за всяка една от нас.

Как ще се промени животът ми?“, „Ще имам ли време за себе си?“, „Ще мога ли да продължа да се виждам с приятелки?“, това са въпроси, които всяка жена си задава. В следващите редове ще се опитаме да отговорим на някои от тях.

Ще сте по-заета

Мислите, че сте заета? Помислете отново! След като вашето мъниче се появи, ще разберете истинското значение на тази дума! Понякога дори просто задача като това да си лакирате ноктите може да се окаже почти невъзможна. Наслаждавайте се на периода на бременността – четете повече, излизайте с приятелки, изгледайте всички серии на любимия си сериал. Скоро тези прости хобита могат да се окажат мираж.

Ще се сдобиете с нови приятели

В началото може и да ви е странно, но изведнъж може да се сближите с напълно непознати хора. Една разходка в парка може да се окаже началото на ново приятелство. Разговорите за пелени, адаптирано мляко и бебешки звуци може да се окаже мостът, който да ви свърже с жени, с които на пръв поглед нямате нищо общо. Възползвайте се от тази възможност да споделяте, да обменяте опит, по този начин ще можете да се разтоварите и да се почувствате разбрана от другите.

Списък с най-необходимите неща при пътуване с малко дете

Вашата връзка ще се промени

Във връзката ви ще има нов човек – това означава по-малко време за вас като двойка. Не приемайте детето като нещо, което ви разделя – просто осъзнайте, че вече думата „ние“ има друго значение. Вашият наследник не е натрапник, който идва, за да застане на пътя ви като двойка. Макар и истинско предизвикателство за вашата връзка, детето всъщност е липсващата част от пъзела, наречен семейство. Радвайте се на миговете заедно, опитайте се поне веднъж седмично да си организирате среща с вашия партньор – излезте на кино или ресторант, поговорете за вас и живота ви. Ще видите как ще оценявате тези кратки мигове много повече, давайки си сметка колко сте ценни един за друг.

Как да почистим ушите, нослето и устните на бебето от първия ден?

Ще имате нужда от помощ

В началото ще се опитвате да докажете на самите себе си, че можете да се справите с всичко сама. И най-вероятно това ще е така! Макар и наричани „слабият пол“, ние жените безспорно притежаваме супер-сили, особено щом станем майки. Въпреки това, опитайте се да се отпускате от време на време. Приемете помощ, ако ви се предлага такава. Трябва да осъзнаете, че за да можете да се грижите за детето си, на първо място вие трябва да се погрижите за себе си. Доставяйте си малки радости – кратка разходка, няколко страници от любима книга или пък чаша ароматно кафе. И не забравяйте златното правило: „Щастлива майка = щастливо бебе“.

Ще трябва да „разговаряте“ с бебето си

Свързани статии

Не забравяйте, че когато говорите на бебето си, се случват две много важни неща – бебето се учи, а вашата връзка с него става по-силна. Колкото повече практикувате тази форма на общуване, толкова повече тази връзка ще става по-силна. Обяснявайте на бебето си какво правите и какви са нещата около него, дори това на пръв поглед да ви звучи налудничаво.

Ще правите грешки

Може би в един идеален свят съществуват идеалните родители… Но в истинския живот има едно правило: „Правете това, което е добро във вашия случай“. Ако бебето ви вече е поотраснало, но все още иска биберон, защото той му помага да се успокои и заспи – дайте му го и се примирете с „грешката“ си. Забравете за неписаните правила и препоръките от майчинските форуми. Ако все пак имате някакви опасения – винаги можете да разговаряте с вашия педиатър.

Коментирай