Здраве и красота

Здравословни навици от различни части на света

Как да се храните по-бавно?

04.02.2014г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки народ има изградени навици на хранене. При някои консумирането на полуготови храни е ежедневие, докато примерът на други може да направи храненето ни по-здравословно и да помогне за това да поддържаме добра фигура. Ето някои от тях.

Япония

Японците са известни с дълголетието си, което дължат на здравословното хранене. На трапезата им винаги има зеленчуци и морски дарове. Акцент в японската кухня е не само здравословно приготвената храна, но и начинът на поднасянето й. За японския народ е характерно поднасянето на пресни продукти, съвсем леко термично обработени и най-важното – сервирани в малки чинии и купички.

Пред вас се получава една палитра от здравословни храни в малки порции, което ще ви помогне да контролирате и приема на калории. Разнообразявайте менюто си с риба. Редувайте различни видове риби, тъй като в рибата тон, кралската скумрия и рибата меч например се съдържа повече живак, а натрупването му в организма може да има обратен ефект.

Швеция

В Швеция също се консумират големи количества риба, но и ръжен хляб, който е неизменна част от трапезата на шведите. Пълнозърнестото ръжено брашно е също толкова хранително, колкото и пшеничното. Комбинирано с полезната и здравословна риба ще зареди тялото ви с много полезни витамини и минерали, ще ви засити и помогне да поддържате добра фигура.

Китай

Ако се храните бързо и нямате време да усетите всички вкусови качества на храната, китайските клечки за хранене са добро решение. Те ще помогнат да намалите скоростта на хранене, което ще ви помогне да сдъвквате храната старателно, но и да намалите количеството на порциите. За да бъдете в добро здраве и форма е много важно да се храните бавно, защото това ще ви помогне да се усещате по-дълго време сити.

Етиопия

Вероятно сте гледали научнопопулярни филми за Етиопия и ви е направило впечатление, че населението се храни предимно с ръце. Друго характерно за етиопците е приготвянето на пухкава палачинка наречена инджера, която е и техен традиционен хляб. Инджера се приготвя от брашно от теф (теф е житно растение), което е богато на фибри, витамин C и белтъчини. В традиционната етиопска кухня се използват много кореноплодни зеленчуци, бобови растения.

Италия

На масата си италианците винаги слагат и чаша хубаво вино. Редица изследвания показват, че умерената консумация на вино (една чаша вино на ден за жените и две чаши на ден за мъжете) може да увеличи продължителността на живота и намалява риска от сърдечносъдово заболяване.

Свързани статии

Индия

В индийската кухня се използва богат букет от подправки, придаващи невероятен вкус на ястията. Индийците се доверяват на куркумата, джинджифила, червения пипер, за да контролират нивата на холестерола. Лукът и чесънът също са част от приготвянето на храната, тъй като те могат да намалят нивата на липидите в кръвта, което намалява риска от сърдечни заболявания.

Мексико

За мексиканците обядът е най-важното хранене за деня. Според последни изследвания тялото е най-малко чувствително към инсулин в късните часове на деня, което може да доведе до наддаване на калории. Ето защо е добре обядът ви да бъде питателен. Това ще предотврати преяждането в по-късни часове.

Гърция

Гърците имат възможността да спазват така наречения средиземноморски начин на хранене. Риба, пресни плодове и зеленчуци, зехтин и по-малко количество млечни продукти и червено месо. Както знаете, рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които са важни за общото здраве.

Коментирай